De Argentijnse crisis bereikt donderdag een nieuw hoogtepunt, nadat duidelijk wordt dat het land versneld geld zal moeten krijgen van het IMF. Investeerders beginnen steeds meer te twijfelen aan de terugbetaalcapaciteit van de derde economie van Zuid-Amerika.
Peso verloor 45% van zijn waarde op 9 maanden
De Argentijnse peso verliest donderdagochtend nog eens 14% van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar. Wie vandaag een peso koopt moet daarvoor 45% minder betalen dan bij het begin van het jaar. Ook de inflatie in het land loopt sinds januari al op tot 25,4%.
Voor de centrale bank van Argentinië zat er donderdag weinig anders op dan de belangrijkste rentevoet in het land op te trekken van 45% naar 60%.
IMF werpt alweer de reddingsboei
De crisis accentueerde zich toen bekend raakte dat de Argentijnen woensdag het IMF vroegen om een lening van 50 miljard dollar versneld uit te betalen. Investeerders vrezen dat een faillissement nakend is.
De inschakeling van het International Monetair Fonds was voor Argentinië geen evidentie. Veel Argentijnen denken dat de economische crisis die hun land begin deze eeuw doormaakte, te wijten was aan de strenge maatregelen die door het muntfonds waren opgelegd.
Macri: de redder in nood die er geen was
De Argentijnse president Mauricio Macri (foto boven) kreeg in een eerste tijd veel lof toegezwaaid voor zijn economische hervormingsplannen. Een obligatie op 100 jaar die vorig jaar werd gelanceerd werd – ondanks een jaarlijkse rente van 7,125% – vier keer overingeschreven.
Maar wie in Argentinië investeert neemt grote risico’s. Het land ging de voorbije jaren meermaals failliet, de laatste keer in 2001. De problemen in Argentinië zijn het gevolg van decennialang en ‘onophoudelijk politiek mismanagement’. Momenteel worden ex-president Cristina Kirchner en haar in 2010 overleden echtgenoot en tevens ex-president Nestor Kirchner er door een rechter van verdacht ‘een criminele organisatie van corrupte ambtenaren’ te hebben geleid.
Ook andere opkomend economieën raken steeds meer in het slop
Naast Argentinië hebben ook andere opkomende economieën (een brede term voor landen met een belangrijke, maar nog kwetsbare economie – denk: Argentinië, Turkije, Indonesië, India, Zuid-Afrika…) het moeilijk, nu steeds meer investeerders hun geld daar weghalen om het in de VS te plaatsen. De sterke dollar en de stijgende rente op risicoloze obligaties zijn dan ook een pak aantrekkelijker dan riskante Argentijnse of Turkse obligaties.