Wie in Argentinië nu geld leent moet daar jaarlijks 40% rente op betalen. Wat is er aan de hand?

In Argentinië heeft de centrale bank de belangrijkste rentevoet vorige week met 12% opgetrokken tot 40%. Op die manier wil het land de galopperende inflatie (25% op jaarbasis) stutten en de val van de Argentijnse peso afremmen. Donderdag moest die peso 8% inboeten tegenover de Amerikaanse dollar, waarmee de peso de slechtst presterende munt van alle opkomende economieën is geworden. 

Argentinië: de ‘serial defaulter’

De Argentijnse president Macri kreeg in een eerste tijd veel lof toegezwaaid voor zijn economische hervormingsplannen. Toen hij vorig jaar een obligatie op 100 jaar lanceerde met een jaarlijkse rente van 7,125% werd die vier keer overingeschreven, wat betekent dat er vier keer meer vraag dan aanbod was.

Wie zijn geld voor 100 jaar aan Argentinië toevertrouwt neemt nochtans geen gering risico. Het land is de voorbije jaren meermaals failliet gegaan, de laatste keer in 2001.

Argentinië kon pas in 2016 – 15 jaar nadat het land van de kapitaalmarkten werd verbannen – zijn comeback maken op de financiële markten. De problemen in Argentinië waren het gevolg van decennialang en ‘onophoudelijk politiek mismanagement’.

Het land kampte jarenlang met massale inflatie, verstoorde relaties met de globale markten en weigerde telkens opnieuw elke IMF-evaluatie.

De situatie in Argentinië klaarde pas op toen in november 2015 een nieuwe president aan de macht kwam. De overwinning van de centrumrechtse Mauricio Macri maakte dan een einde aan twaalf jaar socialistisch bewind in Argentinië, waarvan de Kirchner-dynastie de exponent werd.

Maar ondertussen hebben zich boven Buenos Aires donkere wolken samengepakt. De voorbije maanden pompte de Argentijnse centrale bank miljarden in het ondersteunen van de eigen peso, maar het lijkt er op dat het die strijd nu toch gaat verliezen.

Opkomende economieën in zwaar weer

Investeerders verhuizen steeds meer geld naar de VS, waar de dollar in waarde stijgt en ook de rente op obligaties aan een klim is begonnen. Waarom je geld voor 100 jaar in een riskante Argentijnse obligatie steken als je in de VS op 10 jaar risicoloos 3% kan vangen en nog eens aan de dollar kan verdienen?

Niet enkel Argentinië heeft het hard te verduren, ook andere opkomende economieën (een brede term voor landen met een belangrijke, maar nog kwetsbare economie – denk: Argentinië, Turkije, Indonesië, India, Zuid-Afrika…) hebben te lijden onder de verhuis van fondsen richting de VS.

De Mexicaanse peso en de Poolse zloty zijn de voorbije maand elk met ruim vier procent gedaald. Ook de Turkse lira noteert sinds januari 10% lager tegenover de Amerikaanse dollar.

Investeerders plaatsen hun geld liever in de VS

Volgens valutahandelaren kan alleen goed nieuws die dalende trend doorbreken. Maar dat goed nieuws laat op zich wachten. Deze landen hebben massaal Amerikaanse dollars geleend toen de rente laag stond. Omdat de rente ondertussen is gestegen wordt het duurder om geld te lenen om de openstaande leningen af te betalen. En ook de economie zelf lijkt al een tijd over haar hoogtepunt heen.

Verder dreigt een plotse kapitaalvlucht omdat investeerders hun geld liever in de VS parkeren. Volgens analisten is het ‘point of no return’ al bereikt. “Wanneer je op één week tijd je rente met 12% optrekt  om je munt te verdedigen, is het al te laat,” zegt Guy LeBas, chief fixed-income strateeg bij Janney Capital Management, in de Financial Times.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20