Live Beursblog – 12 september 2022

22.19 – Morgen wordt het Amerikaanse inflatiecijfer gepubliceerd

Nog een kleine herinnering: morgen wordt het Amerikaanse inflatiecijfer gepubliceerd. Verwacht wordt dat het inflatiecijfer lager zal liggen dan in juli. Economen verwachten een inflatie van 8,1 procent. Dat is 40 basispunten minder dan de maand daarvoor. Toch waarschuwen experts dat we niet te snel feest mogen vieren als blijkt dat de Amerikaanse inflatie aan kracht verliest. Lees er hier meer over.

22.02 – Wall Street sluit in het groen af

In navolging van de Europese beurzen heeft Wall Street de handelsdag met een positieve noot afgesloten. Zo schoot de Dow Jones 0,7 procent hoger en won de S&P500 1,05 procent. De techaandelen waren de grootste winnaars vandaag. De Nasdaq gaat de nacht in met een winst van 1,25 procent.

20.43 – Goldman: Koers van dit weinig bekende aandeel binnen Amerikaanse gezondheidszorg kan meer dan 60 procent stijgen

Het aandeel van het Amerikaanse senioren-gezondheidszorgbedrijf Agilon Health kan met meer dan 60 procent stijgen vanwege zijn overtuigende bedrijfsmodel, zo staat te lezen in een nota aan beleggers van zakenbank Goldman Sachs.

Analist Jamie Perse voorzag het aandeel AH van een buy-rating, en zegt dat het bedrijf zal profiteren van de snelgroeiende markt voor Medicare Advantage, een type privé-ziektekostenverzekering in de VS. De 27 miljoen leden die nu gebruik maken van het programma zullen tegen 2026 met zo’n 10 miljoen gegroeid zijn, volgens de nota.

Agilon heeft het dit jaar beter gedaan dan de bredere markt. De koers van het aandeel is in 2022 slechts 13 procent gedaald. Ter vergelijking: de S&P 500 is er met 14,7 procent op achteruitgegaan. Het 12-maands koersdoel van 38 dollar impliceert een stijging met 61,8 procent ten opzichte van de slotkoers van 23,48 dollar op vrijdag. Het aandeel klom met 0,5 procent in de voorbeurshandel op maandag. Meer hier.

20.27 – Renteverhogingen met 75 basispunten schrikken de beleggers niet af: nemen ze de centrale banken nog au sérieux?

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, heeft vorige week een renteverhoging met 75 basispunten aangekondigd. Dat is de grootste stijging sinds de oprichting van de toezichthouder in 1998. Zo’n forse renteverhoging doet de beleggers meestal naar de uitgang vluchten, maar nu is net het omgekeerde aan de gang. Sinds de Europese rentevergadering hebben de beurzen een herstelbeweging ingezet.

De Bel20 sloot de eerste handelsdag van deze week zo’n 3 procent hoger in vergelijking met de start van de handelsdag op donderdag. De Eurostoxx50 won gedurende diezelfde tijdspanne 3,75 procent. Lees er hier meer over.

19.52 – Economische locomotief EU neemt destructieve afslag: “Risico op stagflatie in Duitsland”

Volgens de Duitse centrale bank, de Bundesbank, kan de inflatie bij onze oosterburen tegen het einde van het jaar naar dubbele cijfers koersen. Tegelijkertijd maken verschillende analisten zich steeds meer zorgen over een nakende recessie, nu de stopzetting van de Russische gasleveringen de energiecrisis nog verergert. Voor deze giftige economische cocktail, stagflatie, waarschuwde de Duitse liberale onderminister van Financiën, Florian Toncar in een interview met Versicherungswirtschaft – HEUTE.

18.39 – Amerikaanse consumenten verwachten dat de inflatie binnen een jaar zal dalen tot 5,7 procent

Uit een bevraging van de Federal Reserve Bank van New York blijkt dat de consumenten verwachten dat de Amerikaanse geldontwaarding binnen een jaar zal uitkomen op 5,7 procent. In juli bedroeg het inflatiecijfer nog 8,5 procent.

Morgen wordt overigens het inflatierapport voor augustus gepubliceerd. Economen verwachten een geldontwaarding van 8,1 procent, wat dus een eerste signaal is dat de inflatie een piek heeft bereikt.

18.12 – Rusland gaat internationale cryptobetalingen legaliseren als gevolg van westerse sancties

De financiële autoriteiten in Rusland hebben vorige week naar verluidt ingestemd om grensoverschrijdende betalingen in crypto toe te staan als gevolg van de huidige geopolitieke omstandigheden.

18.06 – Goldman Sachs plant ontslagronde

Volgens het economische persagentschap Bloomberg plant de Amerikaanse bank Goldman Sachs een ontslagronde. Honderden personeelsleden dreigen hun job te verliezen, volgens enkele bronnen. De ontslagen zouden deze maand al starten.

17.37 – Europese beurzen sluiten in het groen

De Belgische sterindex Bel20 heeft de eerste handelsdag van de week 1,5 procent in het groen afgesloten. De Eurostoxx50 schoot 2,15 procent hoger. De beleggers reageren onder meer positief op de dalende energieprijzen. De Europese gasprijs bedraagt momenteel 190 euro per megawattuur.

17.19 – België annuleert uitgifte groene obligatie

België heeft na ontmoetingen met beleggers besloten de voor 19 september dit jaar geplande aanbesteding van OLO’s te annuleren. Dit werd eerder vandaag bekendgemaakt door het Belgische schuldagentschap.

Volgens Bernard Keppenne, econoom bij CBC Banque, zijn er momenteel te veel onzekerheden in de markt in combinatie met een hoge volatiliteit. Dat schrikt beleggers vermoedelijk af. “En met een grote kans op een nieuwe renteverhoging, kan de Schatkist bezorgd zijn dat de vraag in dit stadium zwak is”, voegde hij toe in gesprek met ABM Financial News

16.48 – Plotse opstoot voor Galapagos

Omstreeks 13.45 uur heeft het biotechbedrijf Galapagos een stevig zetje gekregen. Het aandeel noteert nu 7,7 procent in het groen.

Een mogelijke verklaring voor die plotse stijging is een bericht van Peter Verdult, analist bij de financiële instelling Citi. Hij heeft zijn koopadvies herhaald en hanteert daarbij een koersdoel van 67 euro. Momenteel betaal je 51,58 euro voor één aandeel van Galapagos.

15.43 – Wall Street start eerste handelsdag van de week in de plus

Na een positieve start van de handelsdag in Europa schiet ook Wall Street hoger. Na het luiden van de openingsbel noteerde Nasdaq 0,75 procent in de plus en schoot de Dow Jones 0,65 procent de hoogte in. De S&P500 begon 0,85 procent hoger.

15.26 – Goldman Sachs waarschuwt voor lot Amerikaanse bedrijven blootgesteld aan “erbarmelijke” Europese economie

Amerikaanse bedrijven die niet actief zijn in Europa, zouden betere vooruitzichten genieten dan hun tegenhangers die wel zijn blootgesteld aan de Europese markt. Dat schrijven strategen van investeringsbank Goldman Sachs in een nota, waarover je hier meer leest. 

14.49 – Britse economische groei blijft beperkt tot 0,2 procent

De economische groei in het Verenigd Koninkrijk kwam in juli uit op 0,2 procent tegenover de maand juni. Dat is minder dan wat de economen hadden verwacht. Zij gingen uit van een groei met 0,4 procent.

Sommige economen sluiten niet uit dat de economie in de periode juli-september zou kunnen krimpen, nadat zij in het kwartaal april-juni met 0,1 procent was afgenomen. In dat geval zou het Verenigd Koninkrijk zich (technisch gezien) in een recessie bevinden.

14.01 – Europese gasprijs duikt lager dan 200 euro

De gasprijs is deze ochtend verder gedaald. Ook diesel en LPG zakken lager. Het is een mogelijk gevolg van de beslissing van de Europese energieministers vrijdagavond om in te grijpen op de energiemarkt. Meer hier.

bron: Infront

13.45 – Exmar duikt fors lager ondanks aankondiging superdividend

De Antwerpse gastankerrederij Exmar moet wat terrein prijsgeven op de beurs. Het aandeel duikt 6,9 procent lager na de publicatie van de kwartaalcijfers vrijdagavond. Nochtans kondigde het bedrijf een dividend van 0,95 euro per aandeel. Dat is een winstuitkering van zo’n 11 procent op basis van de huidige koers. Toch laten de beleggers zich afschrikken door een analyse van het beurshuis Kepler Cheuvreux.

Die heeft het koersdoel voor Exmar verlaagd van 12,80 naar 12,10 euro, maar handhaaft het koopadvies.

13.32 – Twitter: “Jongste poging Musk om overname te schrappen, is ongeldig”

Niet geheel onverwacht bestempelt Twitter in een brief aan de toezichthouders ook de nieuwste (en derde) poging van Elon Musk om de verkoopdeal te annuleren als “ongeldig”. De advocaat van Musk, die zijn aankoopbod op Twitter wil geschrapt zien, gaf als reden dat Twitter hem niet om toestemming gevraagd had om een schikking met klokkenluider Peiter Zatko te treffen.

12.18 – Optimisme rond euro

De euro schiet hoger na de succesvolle Oekraïense tegenaanval. Alle details lees je hier.

12.02 – Cryptobeleggers in de ban van ‘The Merge’ bij Ethereum

In cryptoland zijn alle ogen gericht op The Merge, de langverwachte hervorming van het raderwerk achter Ether (Ethereum), na Bitcoin de grootste cryptomunt. ETH klom de voorbije week zowat 12 procent en staat nu rond 1.750 dollar.

11.01 – Chinese yuan onder druk

Op de wisselmarkten verliest de Chinese yuan almaar meer terrein op de dollar. Meer hier.

10.25 – EVS goes Bundesliga

(Getty Images)

EVS Broadcast Equipment heeft Studio Berlin als klant binnengehaald. Dit liet de Belgische specialist in beeldtechnologie voor sportwedstrijden weten. De Berlijnse broadcaster zal zijn vloot van trucks en productiestudio’s upgraden met LiveCeption van EVS voor het uitzenden van wedstrijden zoals die van de Bundesliga. 

10.14 – DEME haalt Australische opdracht binnen

De joint venture van DEME en Van Oord heeft een contract in Australië binnengehaald. De baggeraars kregen een contract van Allseas ter ondersteuning van het Darwin Pipeline Duplication Project, gelegen voor de kust van Noord-Australië. 

10.04 – Philips houdt stand ondanks miljardenklacht

De Nederlandse beleggersvereniging VEB eisen een financiële compensatie van Philips voor de “apneu-affaire” over falende beademingssystemen, die volgens haar geleid heeft tot een beleggersverlies van 16 miljard euro.

“Om het vertrouwen in de onderneming te herstellen is ook erkenning van de schade voor beleggers noodzakelijk”, vindt de VEB. De beurskoers van Philips reageerde nauwelijks en staat zelfs op winst.

9.05 – Bel20 opent met lichte winst

De Brusselse beurs gaat zoals verwacht licht hoger bij opening. De Bel20 klimt met circa 0,4 procent, tot 3.680 punten.

7.55 – Inflatie, inflatie, inflatie

Ook deze week staan inflatiecijfers bovenaan de beursagenda. Dinsdag let de markt op de inflatiecijfers uit Duitsland en de VS. Op woensdag staan verder inflatiecijfers in het VK en de industriële productie in de eurozone geagendeerd. Op donderdag is er verder een Frans inflatiecijfer.

7.00 – Europese beurzen hoger ondanks hogere rente?

Volgens de analisten van IG gaan de Europese beurzen een hogere opening tegemoet. De Europese beurzen zijn vrijdag ook al hoger gesloten, na de historische renteverhoging van de ECB en de scherpe taal van Fed-voorzitter Jerome Powell. Beleggers lijken de aanpak van de centrale banken toe te juichen.

6.50 – Beurs van Tokio in de lift

De nieuwe beursweek begint met een optimistische noot uit Japan, waar de Nikkei-index zowat 1 procent in de lift zit, in navolging van de klim van Wall Street vrijdag. Verscheidene andere Aziatische beurzen, waaronder Hong Kong, bleven gesloten wegens feestdagen.

Meer