Euro schiet naar 1,03 dollar door succesvolle Oekraïense tegenaanval

De koers van de euro tegenover de dollar schoot naar zijn hoogste punt op drie weken door een optimistische wending van de oorlog in Oekraïne.

Nieuws dat het Oekraïense leger ingenomen territorium in de Charkov-regio kon herveroveren geeft de euro opnieuw wind in de zeilen. Op het moment van schrijven is een euro zo’n 1,02 dollar waard, wat een koersstijging van 1,2 procent betekent. Enkele weken geleden dook de wisselkoers van de euro nog onder de 1 dollar.

Het geslaagde tegenoffensief van de Oekraïners doet vermoeden dat het tij van de oorlog gekeerd kan worden. “De aanzienlijke terreinwinst die de Oekraïense strijdkrachten in het weekend hebben geboekt, is mogelijk goed nieuws, ervan uitgaande dat Oekraïne Rusland verder weg kan duwen en de oorlog op zijn eigen voorwaarden kan beëindigen. Een onmiddellijk einde van de oorlog lijkt een gok, maar voor nu blijft het goed nieuws”, zei Rodrigo Catril, strateeg bij de National Australia Bank, tegen Bloomberg.

De euro noteert momenteel zo’n 2 procent hoger dan zijn laagtepunt van 98 dollarcent begin september. De munteenheid staat wel nog steeds zo’n 11 procent lager dan aan het begin van 2022.

Nieuwe renteverhoging in de maak

Ondertussen werkt de Europese Centrale Bank (ECB) aan verdere renteverhogingen om de stijgende inflatiecijfers binnen de eurozone te beteugelen. Joachim Nagel, president van de Bundesbank en lid van het ECB-Governing Council die beslist over de tariefstelling, meent dat de rente verder verhoogd moet worden indien de inflatie niet meteen afzwakt.

Investeringbanken zoals JP Morgan en Saxo Bank voorspellen daarom nog steeds dat de waarde van de euro zal dalen tot zo’n 95 dollarcent tegen het einde van 2022. 

“De meesten gaan ervan uit dat de oorlog zal eindigen als Rusland besluit dat te doen. Maar een staartrisico bestaat er nu in dat de oorlog eindigt op de voorwaarden van Oekraïne, wat een belangrijke gamechanger zou zijn voor de financiële markten”, zegt marktanalist Jason Wong tegen Bloomberg.

(as)

Meer