Betaal ‘s een miljoen dollar voor een fles whisky

Op een verkoop bij het veilinghuis Bonhams in Hongkong is voor een zeldzame fles Macallan-whisky van zestig jaar oud een bedrag van 7,96 miljoen Hongkong dollar (1,01 miljoen Amerikaanse dollar) geboden. Daarmee bevestigde Macallan zijn faam als duurste whisky uit de geschiedenis. Het record zou echter niet lang stand houden.

Enkele uren later werd bij hetzelfde veilinghuis immers een gelijkaardige fles uiteindelijk verkocht voor een bedrag van 1,1 miljoen Amerikaanse dollar. De nieuwe records bewijzen volgens waarnemers de kracht van zeldzame oude whisky als alternatieve investering.

Zeldzaam

Het vorige record werd vier jaar geleden opgetekend, toen voor een fles Macallan-whisky van zestig jaar oud een bedrag van 4,9 miljoen Hongkong dollar werd betaald. Het bod had echter betrekking op een fles met een inhoud van zes liter. De twee flessen die de recentere records lieten optekenen, hadden de traditionele inhoud van 75 centiliter.

Daarbij komt men aan kostprijs van 14.466 Amerikaanse dollar per centiliter. De whisky’s hebben zestig jaar in een vat gerijpt vooraleer ze in 1986 op fles werden gezet. In totaal werden van de jaargang uiteindelijk slechts twaalf flessen geproduceerd. De schatters van de veiling hadden aan de flessen een waarde van 4,5 miljoen Hongkong dollar gekoppeld.

De prijzen voor whisky hebben de voorbije jaren een bijzonder sterk groei laten optekenen. Daarbij kan bij de kopers volgens experts een toenemende interesse worden opgemerkt voor zeldzame Schotse single malts zoals Dalmore en Port Ellen, maar ook voor de productie van Japanse distilleerderijen zoals Karuizawa and Yamazaki.

Sterke waardestijging

De Rare Whisky Index toont aan dat de prijzen van een topwhisky de voorbije tien jaar gemiddeld met 580 procent zijn gestegen. Op de Fine Wine Index werd over dezelfde periode een groei met 50 procent opgetekend. “Er is geen enkele belegging die tegen whisky opkan,” aldus Daniel Lam, hoofd wijn en whisky bij Bonham Hongkong.

Terwijl de whisky op vat rijpt, grijpt er een verdamping plaats. Daardoor wordt het volume met een continue verlies geconfronteerd. “Daarom zullen er van een oudere whisky minder flessen op de markt kunnen worden gebracht, waardoor hun zeldzaamheid nog verder wordt versterkt,” wordt bij Bonhams opgemerkt.

De fles die bij de veiling van Bonhams als eerste een nieuw record liet optekenen, was voorzien van een label dat was ontworpen door Peter Blake, de man die bekend is geworden als het idee achter de beroemde cover van het album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band van de Beatles.

De uiteindelijke recordfles was versierd met een label dat was gesigneerd door de Italiaanse kunstenaar Valeria Adami.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20