Beschaafd debat tussen Biden en Trump eindigt op gelijkspel, met moderator als winnaar

Voor de 49 miljoen Amerikanen die hun stem al uitbrachten maakte het nog weinig uit, maar het laatste geplande debat tussen president Trump (74) en zijn uitdager Joe Biden (77) ging donderdagavond door aan de universiteit van Belmont in Nashville (Tennessee). 

In de 24 uur voorafgaand aan het debat hadden 2 zaken de Amerikaanse nieuwscyclus gedomineerd. Eerst was er aandacht voor aanwijzingen van Russische en Iraanse inmenging in de huidige stembusslag. Daarnaast meldde zich in Tony Bobulinski een voormalig zakenpartner van Joe Bidens zoon, Hunter Biden. Die bevestigde dat een aantal emails die de voorbije dagen door Team Trump aan de New York Post waren bezorgd wel degelijk voor hem bestemd waren geweest. In een van die emails besprak Hunter een commissie van 10 procent in een Chinese zakendeal voor ‘the big guy’. Dat zou volgens Team Trump wel degelijk vicepresident Biden zijn geweest. Het verhaal wordt door de mainstreammedia grotendeels genegeerd.

Voor Trump een ‘re-run’ van de campagne 2016, met een last minute emailschandaal, deze keer met Biden als boosdoener in plaats van Hillary.

Ondertussen is het wel 2020 en is de wereld niet in beste doen. Amerika slaapwandelt recht naar een nieuwe mega-uitbraak van Covid-19 ‘European style’ en 13 miljoen Amerikanen zitten zonder werk.

In het eerste debat had Trump Biden 71 keer onderbroken, Biden onderbrak Trump 22 keer. Amerika was dus vragende partij voor een iets meer volwassen en beschaafd debat. Moderator was NBC-journaliste Kristin Welker, die een ‘outstanding’ job deed en op elk moment volledige controle over beide kandidaten behield.

Moderator Kristen Welker (Jim Bourg/Pool via AP)

Covid 19

De Covid-discussie was een ‘repeat’ van hun vorig debat, waarbij elk zijn eigen cijfers tevoorschijn toverde en we al snel in een welles-nietes discussie terechtkwamen. Trump in het defensief, met een totaal gebrek aan empathisch vermogen voor alle families die door Covid werden getroffen. Enige verschil met het debat in Salt Lake City: Trump beschaafder dan ooit in zijn reacties. Vraag was hoe lang hij dat zou volhouden.

De affaire Hunter Biden

Trump was erop gebrand de zaak Hunter Biden op te brengen, maar moest daar 20 minuten op wachten. Hij beschuldigde Biden ervan 3,5 miljoen dollar te hebben gekregen van de vrouw van de burgemeester van Moskou. Biden ontkende formeel ooit geld te hebben gekregen van welke buitenlandse mogendheid dan ook en vroeg Trump wanneer hij zijn belastingaangifte zou vrijgeven. Waarop Trump – net als 4 jaar geleden – antwoordde dat hij zijn belastingaangifte zou vrijgeven ‘eens de audit zou beëindigd zijn’. Een welles-nietesdiscussie ontspon zich waarbij beide elkaars families beschuldigden van zelfverrijking en de verwijten in het rond vlogen.

Obamacare

De volgende vraag betrof de Amerikaanse gezondheidszorg. Begin november komt Obamacare voor het Hooggerechtshof, met als gevolg dat miljoenen mensen hun ziekteverzekering dreigen te verliezen. Ook daar weinig nieuws. Trump is er de vorige vier jaar nooit in geslaagd een duidelijk plan te formuleren. Biden zegt dat hij een combinatie van een soort staatsverzekering wil, met de vrijheid van mensen om bij hun privé-verzekering te blijven als ze daar gelukkig zijn. 

Tweede stimulusprogramma

Ook een discussie over een tweede stimulusprogramma bracht weinig nieuws. Trump beschuldigde Nancy Pelosi ervan een deal te blokkeren, Biden legde de schuld bij de Republikeinen. De vicepresident hield ook een pleidooi voor een minimumloon van 15 dollar per uur. Trump is tegen en wil een regeling per staat eerder dan een landelijk minimumloon.

Immigratie en minderheden

Op de vraag hoe 545 kinderen die aan de grens van hun ouders werden gescheiden met hun ouders moeten worden herenigd, antwoordde Trump dat die kinderen door bendes en criminelen het land werden binnengebracht en dat er goed voor hen wordt gezorgd in speciale instellingen. Biden antwoordde dat de zaak elke verbeelding tart en de VS een catastrofaal imago bezorgt. Waarop Trump Biden vroeg wie de kooien had gebouwd voor kinderen. Dat was inderdaad de regering Obama.

Het onderwerp over minderheden gaf het traditionele beeld. Trump herhaalde nogmaals nog ‘dat niemand in de geschiedenis meer heeft gedaan voor de zwarte en Hispaanse gemeenschap’ dan hem. Trump wees er meerdere keren op dat Biden nu wel veel plannen heeft om minderheden te helpen, maar er tijdens de 8 Obamajaren niets aan heeft gedaan.

Klimaatwijziging

De laatste vraag ging over de klimaatwijziging. Ook daar weinig nieuws, met Trump die zich op de borst sloeg voor de Amerikaanse reductie in CO2-uitstoot en de terugtrekking uit de Parijse akkoorden, terwijl hij de bedrijven in de fossielebrandstoffensector heeft kunnen redden. Onder zijn bewind is Amerika voor het eerst in de geschiedenis energie-onafhankelijk. Biden wil dat de VS een voortrekkersrol gaan spelen in het klimaatdebat en belooft miljoenen ‘groene jobs’. Hij beweert dat zijn plannen de steun van Wall Street te hebben. Biden gaat dan in de fout door te zeggen dat hij zich nooit tegen ‘fracking’ heeft uitgesproken. Team Trump heeft exact 30 seconden nodig om de clip waarin hij dat wel doet op Twitter te posten.

Conclusie

Biden kwam niet altijd coherent uit de hoek en liet enkele open doelkansen liggen. Trump blijft het moeilijk hebben om enige vorm van empathie met minderheden, Covidslachtoffers, van hun ouders gescheiden kinderen etc. te tonen en rijgde volgens fact-checkers meer leugens aan elkaar dan ooit tevoren, maar maakte een veel betere beurt dan 3 weken geleden.

Al bij al een beschaafd debat waarbij de moderator Kristin Welker en het Amerikaanse volk – na het debacle van 3 weken geleden – als winnaar van de avond mogen worden beschouwd. Dat geen van beide kandidaten het oratorisch talent van Barack Obama hebben, is niets nieuws.

Zullen vele mensen van gedacht veranderen over welke kandidaat ze zullen kiezen? De kans is klein: soft-Trump aanhangers zullen zich in hun overtuiging gesterkt voelen; Biden zei op geen enkel moment iets dat hem als president zou discrediteren. Fox News’ Brit Hume had het over een gelijkspel. CNN’s Van Jones zei exact hetzelfde. Verwacht u de komende dagen op vele clips aan beide kanten, waarin men alsnog zal trachten het eigen gelijk te herbevestigen.

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20