Bereidt technologie het einde van de vastgoedmakelaar voor?

Ook op de vastgoedmarkt blijkt de artificiële intelligentie en zijn algoritmes tot een nieuwe activiteit te kunnen leiden. Dat schrijft het magazine The Economist. Opgemerkt wordt dat de algoritmes vaak in staat zijn om een correcte inschatting van de waarde van panden te maken, waardoor op termijn in vele dossiers mogelijk de traditionele vastgoedmakelaar zou kunnen worden uitgeschakeld.

“De verkoop van een huis kan een aanslepend proces worden dat veel energie opsoupeert,” beklemtoont het magazine The Economist. “Voor de meeste mensen is een vastgoedoperatie in hun leven een unieke gebeurtenis, die bovendien financieel meestal de grootste transactie zal betekenen die ze ooit zullen doen.”

“Daarbij moet men er echter rekening mee houden dat er bij een verkoop soms maanden op een goed bod moet worden gewacht en bovendien op het allerlaatste ogenblik nog steeds in het water kan vallen. Er zijn inmiddels echter een aantal platformen die die zorgen kunnen wegnemen. Deze initiatieven werken zoals de autosector en kopen vastgoed op om vervolgens verder te verkopen.”

Criminaliteit

The Economist verwijst daarbij naar de activiteiten van bedrijven zoals het Amerikaanse Opendoor. “Deze ondernemingen maken gebruik van algoritmes om de waarde te berekenen van vastgoed dat op de markt te koop wordt aangeboden,” verduidelijkt het magazine.

“Die algoritmes houden onder meer rekening met het bouwjaar van de woning, maar ook met het aantal slaapkamers en alle mogelijke andere karakteristieken die een impact op de verkoopprijs zullen hebben. Dat geldt echter ook voor allerhande omgevingsfactoren, zoals de statistieken over criminaliteit in de buurt van het pand. Op die manier wordt uiteindelijk een bod op de woning gedaan.”

Opendoor zegt op de verkoop van een woning een winstmarge tussen 6 procent en 6,5 procent te nemen. “Dat is vergelijkbaar met de inkomsten van traditionele vastgoedmakelaars,” aldus The Economist. “Ook de Amerikaanse vastgoedgroep Zillow heeft inmiddels een gelijkaardig aanbod gelanceerd.”

In eerste instantie leken niet alle aandeelhouders enthousiast over het initiatief. Zij vonden immers dat Zillow voor een relatief risicovolle strategie koos, waarbij gewag werd gemaakt van bescheiden marges, hoge kosten en een aanzienlijke kans op waardeverlies. Andere investeerders blijken echter gewonnen voor het idee. Opendoor heeft inmiddels al een waarde van meer dan 2 miljard dollar.

Grootsteden

Op dit ogenblik is Opendoor operationeel in zestien Amerikaanse steden. Tegen het einde van dit decennium zou het bedrijf zijn diensten in vijftig stedelijke regio’s willen aanbieden. Voorlopig blijft Opendoor echter wel weg uit grote en complexe markten zoals New York, San Francisco of Los Angeles.

“Het is relatief eenvoudig om een algoritme te voorzien voor een standaard gezinswoning in een gemiddelde buurt, maar in de grote steden wordt dat veel moeilijker,” verduidelijkt The Economist. “Daar moet immers met veel meer factoren rekening worden gehouden. Zelfs in middelgrote steden blijkt de sector nog relatief terughoudend.”

Onder meer wordt gewezen op de stad Phoenix, waar vorig jaar 7.640 woningen door Opendoor en diens sectorgenoten werden gekocht en doorverkocht. Daarmee vertegenwoordigde de activiteit amper 3,4 procent van de totale portefeuille transacties.

“Om een echt winstgevende sector uit te bouwen, moet dat percentage ongetwijfeld gevoelig worden opgedreven,” beklemtoont The Economist. “Het potentieel is echter enorm. Volgens Zillow kan in de tweehonderd grootste steden van de Verenigde Staten gewag worden gemaakt van mogelijk 2,75 miljoen woningen.” Jaarlijks worden in de Verenigde Staten gemiddeld 5,5 miljoen woningen verkocht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20