Globale vastgoedgekte is voorbij

Nadat de vastgoedprijzen in de wereldwijde hoofdsteden jarenlang een quasi onafgebroken stijging hebben laten optekenen, is aan die trend blijkbaar een einde gekomen. Ook in de meest populaire vastgoedlocaties van de planeet – van Londen tot Sydney en van Peking tot New York – worden prijsdalingen opgetekend. Dat zegt een rapport van het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

Het fenomeen kan volgens experts worden toegeschreven aan fiscale maatregelen om de vraag naar vastgoed af te remmen en strengere kredietvoorwaarden. Bovendien wordt opgemerkt dat de verschillende markten op elkaar invloed kunnen uitoefenen.

“Aangezien de rijkste bevolkingsklasse op meerdere continenten vastgoed heeft gekocht, kan een terugval in een bepaald land ook een bedreiging vormen voor de markten op andere locaties,” aldus het persbureau Bloomberg.

Onevenwicht

In Londen werd vastgesteld dat de vastgoedtarieven aan een daling zijn begonnen onder invloed van de onzekerheid over de impact van de brexit, een vertragende economie en overdreven prijzen, die de vraag hebben uitgehold. “De verkoopvolumes zijn gedaald en door het veranderende sentiment beslissen veel investeerders hun panden eveneens op de markt te brengen,” zeggen immobiliën-experts.

“De prijzen in de beste wijken van Londen zijn sinds een piek vier jaar geleden met bijna 18 procent gedaald. Sommige huizen hebben zelfs een derde van hun waarde moeten inleveren. Inmiddels werd ook begonnen met de geplande bouw van een recordaantal dure appartementen, waardoor een onevenwicht is ontstaan met een overvloed aan penthouses en een chronisch tekort aan betaalbare woningen.”

Ook in Peking zitten de woningprijzen dit jaar in een neerwaartse spiraal. “De overheid heeft maatregelen genomen om de oververhitte vastgoedprijzen aan te pakken,” aldus Bloomberg. “Daardoor is de verkoop bevroren, terwijl de prijzen aan een sterke daling zijn begonnen.”

“De Chinese autoriteiten hebben op de nationale vastgoedmarkt meer dan dertig beperkende maatregelen geïntroduceerd. Daardoor is de verkoop tot op een historisch dieptepunt teruggezakt. Sommige nieuwe woningen worden nu goedkoper op de markt aangeboden dan bestaande panden.”

“Bovendien wil de overheid het huuraanbod, de voorraad betaalbare woningen en gesubsidieerd vastgoed verder uitbreiden. Dat heeft een aantal potentiële klanten doen beslissen hun aankopen uit te stellen.”

Kredietnormen

Ook in de Australische metropool Sydney volgen de huurprijzen een dalende lijn. Daar wordt gewezen op een combinatie van kredietrestricties, vragen over de betaalbaarheid en het feit dat vastgoed niet langer meer als een quasi verplichte investering wordt gezien.

“Omdat signalen duidelijk werden dat de kredietverstrekkers de normen voor leningen lieten verslappen om marktaandeel te winnen, heeft de Australische overheid beslist strenger op te treden tegenover risicovolle dossiers, waarbij ook van de banken een strikter beleid werd geëist,” zegt Bloomberg.

“Dat heeft het voor kandidaat-kopers veel moeilijker gemaakt om een krediet te vinden. In Sydney, één van de duurste vastgoedmarkten van de wereld, heeft bovendien ook het probleem van de betaalbaarheid een impact.”

New York heeft de woningprijzen in Manhattan, zijn duurste wijk, eveneens al gedurende drie kwartalen op rij zien dalen. Daardoor krijgen kandidaat-kopers meer keuzevrijheid en kunnen ze moeilijker naar een transactie worden geduwd.

“De vrees groeit dat de vastgoedprijzen in het gebied te snel en te hoog zijn gestegen,” beklemtoont Bloomberg. “Op het einde van het tweede kwartaal van dit jaar waren in Manhattan bijna zevenduizend appartementen op de markt. Dat is 11 procent meer dan een jaar voordien. Slechts 2.600 eigendommen werden verkocht. Dat was een terugval met 17 procent op één jaar tijd.”

“Bovendien moet worden vastgesteld dat dat ontwikkelaars nieuwgebouwde luxeflats op de markt blijven brengen. Dit jaar zouden in Manhattan ongeveer 4.600 nieuwe appartementen te koop komen.”

De mediaan van de verkoopprijs van een woning in het gebied is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 7,5 procent tot 1,1 miljoen dollar gedaald.

Meer