Waarom beleggen in aandelen op lange termijn altijd lucratiever is dan je geld in goud of vastgoed te steken

Volgens marktanalisten zal de FTSE-index van de London Stock Exchange nog voor het einde van dit jaar het historisch record van 6950,60 punten breken. Dat dateert van 30 december 1999, nog voor de barst van de dotcombubbel.

Volgens professor Arief Daynes blijft de de aandelenbeurs op lange termijn te beste belegging.

Om dat laatste punt te illustreren, berekende Daynes de verwachte toekomstige waarde van drie populaire langetermijnbeleggingen: goud, vastgoed en aandelen.

Iemand die de komende veertig jaar elk jaar 2.500 Britse ponden belegt in slechts één van deze drie zaken kan op het eind van de periode de volgende waarde verwachten (gecorrigeerd voor inflatie):

  • Goud: £100.000

  • Vastgoed: £240.000

  • Aandelen: £500.000

Dit betekent dat goud zijn waarde behoudt op de lange termijn, maar geen waarde toevoegt. Iets dergelijks is ook waar voor vastgoed, want de bijkomende 140.000 pond zijn afkomstig van opnieuw geïnvesteerd huurinkomen. De beurs steekt qua return echter met kop en schouders boven de andere twee beleggingen uit.

Aandelen zijn zo lucratief omdat de beurs de enige manier is om rechtstreeks in menselijk kapitaal te beleggen, wat op de lange termijn het meest waardevolle goed is op deze planeet. Immers, goudstaven en appartementsblokken innoveren niet, maar de aandelenbeurs zal binnen veertig jaar vier decennia van immer oplopende waardecreatie achter de rug hebben.

Eindelijk kruipt de aandelenmarkt uit het dal van de dotcombubbel (de grootste beursoverwaardering in de geschiedenis), stelt Daynes.

Gecorrigeerd voor inflatie staan de Britse en Amerikaanse beurzen nog steeds respectievelijk 25% en 5% onder hun dotcom-piek, maar de periode van miserabele returns – een normaal gevolg van opengespatte beursbubbels – lijkt nu voorbij.

P/E-ratio’s van Britse aandelen zweven tussen de 12 en de 15 en de dividend yield hangt rond de vier procent. Dat betekent dat we van de FTSE 100 de komende tien jaar wellicht goede returns kunnen verwachten. Toch blijft een relatief korte tienjarige termijn enigszins speculatief op de beurs.

Paradoxaal genoeg daalt de onzekerheid van de aandelenmarkt immers naarmate de beleggingshorizon verbreedt: de kans dat een belegging op de aandelenmarkt binnen tien jaar een goede return zal opleveren is vrij groot. Belegt men echter voor veertig jaar, dan is dat bijna een vaststaand feit. (via The Conversation) 

Meer