Nergens in de wereld wordt vastgoed sneller duurder dan in Berlijn. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedconsulent Knight Frank, die heeft vastgesteld dat de immobiliënprijzen in de Duitse hoofdstad het voorbije jaar met 20,5 procent zijn gestegen. Door de aanhoudend oplopende prijzen wordt inmiddels voor een vastgoedzeepbel gevreesd.
Berlijn vormt daarbij blijkbaar het speerpunt van een nationaal fenomeen, want nog een aantal andere Duitse steden hebben een plaats gekregen bij de wereldwijde locaties met de snelst groeiende vastgoedprijzen. Onder meer daardoor zijn ook de Chinese steden uit de bovenste regionen van de rangschikking verdwenen.
Speculatief
“De Berlijnse vastgoedmarkt wordt op dit ogenblik gekenmerkt door een dure hoogbouw en speculatieve transacties,” aldus Knight Frank. “Deze ontwikkelingen vormen een bedreiging voor de bescheiden huurprijzen en de hippe kunstenaarsscène waarvoor de Duitse hoofdstad gerenommeerd was.”
Over een periode van dertien jaar hebben de vastgoedprijzen in Berlijn een stijging met meer dan 120 procent laten optekenen. Dat fenomeen is onder meer gevoed door goedkope hypotheken en een snel groeiende bevolking.
Het voorbije halve decennium groeide de Berlijnse populatie jaarlijks met 50.000 bewoners aan. De stad telt inmiddels 3,5 miljoen inwoners. Tegen het midden van de jaren dertig wordt een populatie van 4 miljoen Berlijnersvoorspeld.
De prijsstijgingen hebben de voorbije jaren ook een aantal buitenlandse investeerders in Berlijns residentieel en commercieel vastgoed aangetrokken. Steeds meer wordt echter gewaarschuwd voor een dreigende zeepbel. De Duitse Bundesbank waarschuwde in februari nog dat de vastgoedprijzen in de Duitse steden wellicht 15 procent boven hun reële waarde lagen. In Berlijn zou die overwaardering zelfs tot 35 procent oplopen.
Betaalbaar
Maar ook na tien jaar prijsstijgingen blijft Berlijn voor investeerders nog altijd goedkoper dan Londen of New York. “Voor appartementen in een aantal betere wijken van de Duitse hoofdstad worden prijzen gevraagd die slechts één derde bedragen van de sommen die voor gelijkaardige panden in Londen moeten worden betaald,” getuigt de Britse krant The Guardian.
In Londen werd vastgoed het voorbije jaar 2 procent duurder. Daarmee staat de Britse hoofdstad volgens de berekeningen van Knight Frank wereldwijd op een 101ste plaats.
In de rangschikking van de vastgoedconsulent staat de Turkse stad Izmir met prijsstijgingen van 18,5 procent op een tweede positie, gevolgd door Reykjavik (16,6 procent), Vancouver (16 procent), Hong Kong (14,8 procent), Boedapest (15,5 procent), Hamburg (14,1 procent), München (13,8 procent), Rotterdam (13,4 procent) en Frankfurt (13,4 procent).