Vancouver weet niet meer hoe de ‘vastgoedcatastrofe’ aan te pakken

De Canadese stad Vancouver slaagt er maar niet in zijn vastgoedprobleem op te lossen. De buitenlandse speculatie op woningen in de stad is ook na de introductie van een extra-belasting van 15% door buitenlandse kopers niet afgeremd.

De Canadian Imperial Bank of Commerce heeft daarom de aankoopprocedure voor buitenlandse kopers verder verstrengd. Het zou gaan om een van de strengste applicatieprocessen in de markt.

20% extra belasting voor buitenlandse kopers

Ook British Columbia, de staat waarin de stad Vancouver ligt, overweegt de extra-belasting voor buitenlanders – die vandaag 15% bedraagt – voor huizen die meer dan 3 miljoen Canadese dollar (1,8 miljoen euro) kosten te verhogen tot 20%. Ook worden de regels voor leegstaande woningen en voorverkoop verder verstrengd.

© iStock

Vooral voor de oorspronkelijke inwoners van de stad wordt de situatie steeds moeilijker. Zo staat vandaag nog minder dan 1% van de woningen in de stad te huur. De gemiddelde aankoopprijs voor een alleenstaande woning in de stad is nu 1,75 miljoen dollar (1,1 miljoen euro). Dat is een vervijfvoudiging op 25 jaar. Vergeleken met 2010 zijn de prijzen net niet verdubbeld.

99% van de woningen kosten nu meer dan 1 miljoen Canadese dollar

Zowat 99% van alle alleenstaande woningen binnen de stadsgrenzen van Vancouver en 73% binnen de agglomeratie kosten nu meer dan 1 miljoen Canadese dollar (620.000 dollar).

Volgens analisten liggen de prijzen van vastgoed vandaag 15, 25 tot 35 keer hoger dan het gemiddelde inkomen. Dat betekent ook dat de belasting op vastgoed steeds hoger wordt. Wie niet over voldoende geld beschikt valt naast de boot, maar ook wie wel een huis bezit moet steeds meer belasting op dat huis gaan betalen omdat de waarde ervan steeds verder stijgt. Omdat de lonen zeker niet evenredig stijgen, wordt die belasting ophoesten ook steeds moeilijker.

Eind vorig jaar werd ook een nieuwe regelgeving goedgekeurd die huiseigenaars verbiedt om bepaalde vormen van huisvesting te verhuren via websites als Airbnb. De stad wil zo het tekort op de huizenmarkt aanpakken dat geleid heeft tot de torenhoge huurprijzen. Maar voor huiseigenaars is het wel een extra-inkomen dat wegvalt.

Ultra Rich Asian Girls of Vancouver

De speculatie wordt voor 100% gevoed door rijke buitenlandse – en veelal Chinese – kopers. Die investeren hun geld liever in Vancouver dan in eigen land, waar de politieke situatie weinig houvast voor de toekomst biedt. 

Meer dan een kwart van alle Chinese ondernemers met een vermogen van meer dan 100 miljoen renminbi woont nu al buiten China. Nog eens 47% overweegt te emigreren. Meer dan twee op drie superrijke Chinezen wil dus liever niet in China blijven. De redenen die de Chinese emigranten aangeven zijn: het onderwijs van hun kinderen, de bescherming van hun activa en de voorbereiding van hun pensioen.

Vancouver heeft dan ook stilaan veel weg van een Chinese enclave en ruim 30% van de Vancouverites heeft ondertussen Chinese wortels. Het tv-reality programma “Ultra Rich Asian Girls of Vancouver” was dan ook erg populair in de Canadese havenstad.


© HBICtv

Vancouver scoort steevast erg hoog in lijst van meest leefbare steden

Vancouver scoort steevast erg hoog in lijst van meest leefbare steden. De stad -aan beide zijden omgeven door in totaal 18 kilometer aan stranden – herbergt een prachtig natuurpark, Stanley Park. In de winter kan je skiën in Whistler. Daar tref je drie uitgebreide skigebieden op amper een uur rijden. Op een uur varen per veerboot ligt Vancouver Island, waar je op een relatief kleine oppervlakte kan genieten van prachtige natuur, beren, orka’s, gigantische golven en oeroude bomen. Bovendien telt Vancouver Island één van de meest charmante steden in Canada, Victoria.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20