Snelst duurder wordende vastgoedmarkt ter wereld ligt in Europa

Het mediterrane eiland Malta heeft de Chinese enclave Hongkong achter zich gelaten als de snelstgroeiende immobiliënmarkt van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedconsulent Knight Frank. Opgemerkt dat de woningprijzen op Malta tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 17 procent hoger lagen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Er wordt daarbij gewag gemaakt van een beperkt aanbod op de vastgoedmarkt, terwijl het land bovendien op een sterke economische groei, gedragen door een bloeiende technologische industrie, kan rekenen. De Maltese economie kende het voorbije jaar een groei met 6,6 procent.

Uitzonderingen

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar toonde Hongkong zich nog de sterkste groeimarkt van de wereldwijde vastgoedsector. Sinds het einde van het voorbije decennium heeft de autonome Chinese enclave al negen keer de ranglijst van Knight Frank aangevoerd.

Ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd het vastgoed in Hongkong gemiddeld 15,9 procent duurder tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Knight Frank wijst erop dat Malta en Hongkong in het algemeen als een uitzondering op de wereldwijde vastgoedmarkt moeten worden bestempeld. Wereldwijd kenden de gemiddelde immobiliënprijzen op één jaar tijd slechts een stijging met 4,7 procent.

“De toenemende kosten van de financiering, gekoppeld aan een onzeker politiek en economisch klimaat en de onzekere valuta-markt in een aantal landen heeft ook op de internationale vastgoedmarkt een negatieve impact,” zegt onderzoeksleider Kate Everett-Allen, specialist internationaal residentieel vastgoed van Knight Frank.

Maatregelen

Volgens het rapport zal ook de woningmarkt van Hongkong de volgende periode, onder invloed van de toenemende hypotheekkosten en strengere regelgeving, een afkoeling kennen. Hongkong heeft, net zoals Nieuw-Zeeland en Singapore, maatregelen geïntroduceerd om snelle prijsstijgingen af te zwakken.

Onder meer wordt daarbij gewezen op maatregelen zoals bijkomende heffingen of het afsluiten van nationale vastgoedmarkten voor buitenlandse kopers. Verder wordt opgemerkt dat er nog steeds regio’s kunnen worden opgemerkt waar de prijzen nog altijd moeten terugkeren tot de niveaus die voor de uitbraak van de financiële crisis konden worden opgemerkt.

“Nog steeds vele markten laten prijzen optekenen die onder de niveaus van tien jaar geleden blijven,” aldus Knight Frank. “Onder meer Spanje, Griekenland, Rusland en Ierland zijn daarvan voorbeelden.” Er wordt wel opgemerkt dat Ierland tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei met 12 procent liet optekenen tegenover dezelfde periode vorig jaar.

In het rapport worden zeven landen geïdentificeerd waar een negatieve groei moest worden gemeld. Onder meer wordt gewezen op Oekraïne, waar een daling met 4,5 procent werd opgetekend, maar ook in Peru en Saudi-Arabië werd het vastgoed respectievelijk 1,6 procent en 1,3 procent goedkoper.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20