Ben jij slim genoeg om voor Microsoft te werken?

In het boek ‘The Outliers, the Secret of Success‘ gaat de Amerikaanse auteur Malcolm Gladwell op zoek naar het waarom van succes. Hoe werden mensen als Bill Gates en John D. Rockefeller de rijkste mensen ter wereld; waarom wint een sportman meer titels dan een andere?

Een aantal factoren zijn volgens hem van cruciaal belang. Ten eerste de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan je sport/beroep/passie. 10.000 uur oefening. Dat is volgens wetenschappers nodig om de wereldtop te bereiken in eender welke categorie. Maar er is nog een vereiste, want wie ambities op dat vlak heeft wordt best geboren in een welstellend gezin. En ook het tijdstip waarop je geboren wordt is niet onbelangrijk.

Ook IQ  speelt een rol, al wordt het op een bepaald ogenblik irrelevant. In het boek ‘Bias in Mental Testing’ onderscheidt de IQ-fundamentalist Arthur Jensen 4 IQ-niveaus die in de maatschappij aanwezig zijn:

–          < 50: mensen die niet de intellectuele mogelijkheden hebben om naar school te gaan.

–          < 75: mensen die niet de intellectuele mogelijkheden hebben om de lagere school af te maken.

–          < 105: mensen die niet de intellectuele mogelijkheden hebben om een ingangsexamen voor een universiteit of hogeschool succesvol af te ronden.

–          < 115: mensen die al dan niet de intellectuele mogelijkheden bezitten om een universitaire studie van 4 jaar af te ronden met een getuigschrift dat ze bekwaam zijn om zich te gaan specialiseren.

Nog volgens Arthur Jensen wordt het IQ eens het de 120 overstijgt irrelevant als factor voor succes. Er zijn dus evengoed Nobelprijswinnaars met een IQ van 130 als er zijn met een IQ van 180.

Toch blijven high-techbedrijven als Google en Microsoft ervan overtuigd dat hoge IQ’s garant staan voor succes. High potentials worden dus gescreend aan de hand van intelligentietesten. Microsoft stelt potentiële kandidaten een reeks vragen om te kijken of ze kwalificeren voor een job bij het bedrijf. Eén vraag heeft ondertussen geschiedenis gemaakt en die vraag luidt: ‘Waarom zijn mangaten rond?’ Wie het antwoord op die vraag niet kent, zal dus ook nooit voor Microsoft werken.*

 

*(Door de jaren heen zijn lijsten met antwoorden opgesteld, maar het officiële antwoord is dat een mangat rond is omdat het deksel er dan nooit in kan vallen. Een rechthoekig of vierkant deksel kan dat wel: daarvoor moet het gewoon diagonaal in het mangat worden gegleden. En kijk: u kan voortaan wel bij Microsoft aan de slag.)

[Foto]

Meer