Belgische topviroloog Peter Piot geveld door coronavirus: ‘Eindelijk hebben ze me te pakken’

De wereldvermaarde Belgische ‘virusbestrijder’ Peter Piot is zelf besmet geraakt met Covid-19. Dat meldt het weekblad Knack.

‘Ik heb mijn leven gewijd aan het bestrijden van virussen en eindelijk kunnen ze weerwraak nemen. Ze hebben me te pakken’, zegt Piot in een interview met Knack. Hij raakte op 19 maart besmet met Covid-19 en bracht een week door in een ziekenhuis in Londen, waar hij woont. Ondertussen is hij thuis. ‘Een week heb ik tussen hemel en aarde gebalanceerd, op het randje van wat het einde had kunnen betekenen’, klinkt het.

Hij voelt zich nu beter, maar is nog verzwakt. Hij is wel altijd blijven werken – ‘ik ben een workaholic’ – maar van thuis uit. Al geeft hij toe dat zijn activiteit op dit moment eerder beperkt is.

Aids

Piot is directeur van de London School of Hygiene & Tropical Medicine en is bekend geworden met zijn strijd tegen het aidsvirus, dat hij zelf ‘een snugger ding’ noemt. ‘Het ontsnapt aan alles wat we proberen om het aan banden te leggen.’ Hij bond ook al de strijd aan met onder andere ebola en zika. ‘Nu ik zelf de dwingende aanwezigheid van een virus in mijn lichaam voel, kijk ik er toch anders tegenaan’, zegt hij. ‘Het verandert je leven. Je voelt je kwetsbaarder.’

Hij is pessimistisch over de post-coronaperiode. ‘Het is nog altijd niet zeker dat we echt een vaccin tegen het virus kunnen vinden. In het slechtste geval kunnen we gewoon de schade beperken. Honderdduizenden mensen wereldwijd, mogelijk meer, zullen de rest van hun leven behandelingen als nierdyalise nodig hebben.’

Ook voor de economie heeft hij slecht nieuws. ‘De economische schokgolf zal groter zijn dan die na de financiële crisis van 2008. Er zullen zware implicaties zijn op het vlak van armoede en werkloosheid. De vraag zal zijn of we nog zullen kunnen investeren in bijvoorbeeld de strijd tegen de klimaatopwarming. Weinig mensen beseffen hoe ontwrichtend dit virus is voor onze samenleving’, besluit hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20