De miljoenenlonen uit topcompetities als de Premier League zijn heel uitzonderlijk in het Belgische voetbal. Dat is af te leiden uit de studie die consultancybureau Deloitte deze week presenteerde.
België telt – voorvallen zoals het bankroet van Sporting Lokeren daargelaten – in principe 24 profclubs, waarvan er 16 in de hoogste klasse 1A (Jupiler Pro League) spelen en 8 in 1B (Proximus League). De voetballerslonen variëren aanzienlijk tussen de topclubs en de overige teams, zo blijkt uit de studie van Deloitte over het seizoen 2018-2019.
De gemiddelde verloning van een Belgische profvoetballer komt uit op 233.000 euro bruto per jaar, of ruim 10 procent meer dan een seizoen eerder. Het gaat om 207.000 euro salaris en 26.000 euro aan stortingen in de groepsverzekering. Maar dat gemiddelde verbergt grote verschillen:
- Bij de vijf topteams of G5 (Anderlecht, Club Brugge, Standard, KAA Gent en Racing Genk) verdienen de voetballers gemiddeld 381.000 euro per jaar.
- De voetballers in de overige 11 teams uit 1A (in de studie K11 genoemd) verdienden gemiddeld bijna de helft minder, 201.000 euro.
- In de Proximus League ligt de gemiddelde verloning nog eens bijna de helft lager, 110.000 euro. Een speler die de sprong kan maken van 1B naar de top van 1A, heeft dus uitzicht op een verviervoudiging van zijn loonzakje.
78.000 euro per week
De cijfers tonen aan dat een jaarloon boven 1 miljoen euro uitzonderlijk blijft op de Belgische velden. Algemeen wordt aangenomen dat Anderlecht-boegbeeld Vincent Kompany momenteel de best betaalde voetballer is in België, met een geschat jaarloon tussen 5 en 6 miljoen euro. Dat loon zit nog niet in de cijfers van Deloitte, want in het seizoen 2018-2019 speelde de Rode Duivel nog bij Manchester City. Een vaak gehoord scenario is overigens dat Kompany’s salaris binnenkort deels uitbetaald wordt in aandelen, om zijn aangekondigde instap in het kapitaal van RSCA te organiseren.
Kompany is een van de Rode Duivels die naar België terugkeerden na carrières in de lucratieve Premier League. Een andere is doelman Simon Mignolet, die in augustus 2019 overkwam van Liverpool naar Club Brugge en er naar schatting 3 miljoen euro per jaar zou verdienen. In de Premier League swingen de lonen zo de pan uit dat de bedragen per week uitgedrukt worden. Volgens de BBC verdient een voetballer in de Engelse topcompetitie gemiddeld 70.000 pond, of 78.000 euro, per week. Dat komt neer op een gemiddeld loon van 4 miljoen euro per jaar.
Loodzware loonlasten
Maar terug naar de Belgische competitie. Kunnen de clubs de spelerslonen blijven betalen? De financiële situatie van de meeste clubs is al niet rooskleurig, en nu komt de coronacrisis er nog bij. De pandemie leidt wellicht tot een daling met 25 procent van de verwachte inkomsten. De salarissen van de spelers vormen de grootste kostencomponent voor de
clubs en zijn gemiddeld het equivalent van 55 procent van de inkomsten (exclusief transfers). Bij de clubs uit de Proximus League is dat zelfs bijna 75 procent.
Looninleveringen lijken onvermijdelijk en in verscheidene clubs is overleg daarover aan de gang. ‘Maatregelen op het gebied van spelerssalarissen kunnen de meest effectieve hefboom zijn om de financiële lasten voor de clubs te verminderen’, zegt Deloitte.