Tweede paleisrevolutie bij Anderlecht dit jaar: Coucke naar de coulissen, Vandenhaute en Kompany eerste viool

Het organigram van voetbalclub Anderlecht wordt opnieuw stevig door elkaar geschud. Wouter Vandenhaute en Vincent Kompany nemen een stevig belang in de club. ‘Extern adviseur’ Vandenhaute neemt zelfs de rol van voorzitter op zich. Eigenaar Marc Coucke zet een stap opzij. 

Dat werd intussen bevestigd op de website van Royal Sporting Club Anderlecht.

CEO Karel Van Eetvelt heeft samen met Kompany en Vandenhaute een langetermijnvisie uitgedokterd om Anderlecht uit het moeras te halen en ‘weer aan te knopen met zijn roemrijke verleden’.

Op voetbalvlak zal volgens het plan meer dan ooit worden ingezet op de eigen jeugd. Maar de grote verschuiving gebeurt in de boeken en in de bestuurskamer.

Gewaagde machtswissel

Om de club opnieuw financieel gezond te maken zullen Kompany en Vandenhaute geld in de club pompen. Huidige voorzitter Marc Coucke blijft hoofdaandeelhouder maar staat zijn plaats als voorzitter af aan Vandenhaute.

Vooral de opmars van Vandenhaute is discutabel. Toen hij begin dit jaar als ‘extern adviseur’ aan de slag ging bij RSCA wekte dat al controverse op. De ondernemer is via zijn bedrijf Let’s Play namelijk ook actief als voetbalmakelaar. Dat deed vragen rijzen over mogelijke belangenconflicten. Zijn rol moest zelfs verdedigd worden voor de licentiecommissie.

Hij verdedigde zich toen door te stellen dat hij Marc Coucke adviseerde, en niet rechtstreeks paars-wit. Hij zou geen invloed uitoefenen op spelertransfers.

RSCA laat weten dat hij zijn aandelen in Let’s Play verkoopt nu hij voorzitter wordt. Dat moet ook, anders gaat het om een verboden constructie.

Maar de kritiek zal allesbehalve verstommen. De licentiecommissie wordt hier nogal te kijk gezet.

‘Zeker geen aandeelhouder’

Bovendien benadrukte de mede-oprichter van Woestijnvis bij die eerste machtswissel in januari – toen zijn fietsvriend Karel Van Eetvelt CEO werd – aan onze redactie nog dat hij ‘zeker geen aandeelhouder van de voetbalclub zou worden’.

Het is vreemd verlopen daar aan de top van de traditierijke voetbalclub. Toen RSCA 2,5 geleden te koop stond, kaapte miljardair Marc Coucke de prijs voor de neus van Vandenhaute weg. Nu heeft de eigenaar van Flanders Classics de touwtjes volledig in handen bij paars-wit, en verdwijnt Coucke naar de achtergrond.

Ook Vincent Kompany koopt zich in, in de club van zijn hart. De speler-(trainer?) zal samen met Vandenhaute de grote lijnen uitzetten bij de Anderlecht de komende seizoenen. Dat een speler zoveel invloed heeft in het bestuur van een club is ook zeer opmerkelijk te noemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20