Belgische paviljoen in Dubai steeds dieper in de modder

De kritiek was al niet min, over de inhoud: die moest echt beter, stelde zowat elke politicus die het Belgische paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Dubai bezocht. Zelfs bij het koninklijk bezoek vorige maand, was dat de commentaar die boven dreef.

  • Maar nu is de schade nog een tikje groter geworden: de commissaris-generaal van het paviljoen, de diplomaat Patrick Vercauteren Drubbel, is op staande voet ontslagen uit zijn job in Dubai door de bevoegde minister, Pierre-Yves Dermagne (PS). Dat bericht Le Soir.
  • De commissaris-generaal, voorheen ambassadeur in Parijs, had zich blijkbaar schuldig gemaakt aan een hele reeks incidenten: hij zou onder meer de regels rond Covid in de Verenigde Arabische Emiraten helemaal niet hebben nageleefd, waardoor zijn accreditatie voor de Wereldtentoonstelling werd ingetrokken. Het gevolg was dat hij niet kon optreden als gastheer, toen de koning en koningin effectief op bezoek kwamen. Maar er is ook sprake van een “diplomatiek incident”, met een ander land.
  • Bij Dermagne klinkt het dat men voor dergelijke jobs een “onberispelijke staat van dienst” moet hebben, en dat was dus niet meer het geval. Maar Le Soir wijst erop dat het al langer stroef liep met de man, die in allerlei interne conflicten terecht was gekomen bij de organisatie van het paviljoen.
  • Daar kwam dan de Covid-affaire bij: hij weigerde zich te laten testen, ook al had hij symptomen. Na druk kwam toch een test, en bleek hij positief. Maar hij bleef naar het paviljoen komen, en schond zo de regels van de Wereldtentoonstelling. Voor een pak mensen die daardoor in quarantaine moesten, was dat de druppel. 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20