Belgische ondernemers zetten rem op investeringen

Belgische bedrijven stellen massaal hun investeringsplannen uit. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van de Economic Risk Management Group (ERMG).

De regering riep de Economic Risk Management Group (ERMG) vorige maand in het leven om de economische situatie tijdens de coronacrisis van dichtbij op te volgen. De groep publiceert voor de derde week op rij de resultaten van een enquête uitgevoerd door werkgeversfederaties BECI, NSZ, Unizo, UWE en Voka.

Omzetverlies

De meer dan 5.000 bevraagde bedrijven geven aan dat hun omzetverlies en solvabiliteits- en liquiditeitsproblemen op ongeveer hetzelfde niveau als de afgelopen weken zijn gebleven. Wat de perceptie van het risico op een faillissement betreft, neemt het verschil tussen de bedrijfstakken toe.

De sector ‘kunst, amusement en recreatie’ is koploper en schat het risico nog hoger in dan de voorbije weken. Meer dan een kwart van de bedrijven in die sector noemt het risico op een faillissement waarschijnlijk of heel waarschijnlijk.

Horeca

Ook relatief veel horecabedrijven zien het somber in. Verder wordt het risico nog vrij laag ingeschat: over alle sectoren heen gaat het om 7 procent. In de sector van financiële- en verzekeringsbedrijven wordt het faillissementsrisico het laagst ingeschat.

De onzekerheid maakt dat veel bedrijven hun investeringsplannen uitstellen. Een derde heeft geplande investeringen uitgesteld tot een latere datum in 2020 of 2021, en een derde heeft ze voor onbepaalde tijd uitgesteld. Maar een op de acht ondernemingen houdt vast aan de investeringsplannen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20