Belgische bedrijven maken comeback, maar omzet nog steeds 17 procent onder niveau van vóór crisis

De Belgische ondernemingen ramen dat hun omzet nog steeds 17 procent onder het niveau van vóór de crisis ligt. Dat blijkt uit de jongste enquête door de Nationale Bank en de werkgeverskoepels.

In de weken van de lockdown – medio maart tot begin mei – verloren de Belgische bedrijven ongeveer een derde van hun normale omzet, een nooit eerder geziene klap voor de economie. Sinds einde mei is er herstel merkbaar, maar de economie draait nog lang niet zoals voorheen. De omzetdaling is zowat gehalveerd tegenover de zwaarste weken, maar komt nog altijd uit op gemiddeld 17 procent tegenover het precrisisniveau (zie tabel). De drie gewesten tonen daarbij een heel gelijkaardige evolutie.

Horeca

Het herstel is vrij algemeen gespreid over de sectoren, maar uiteraard maakt de horeca een forse comeback na de gedeeltelijke heropening van de activiteiten sinds 8 juni. De omzet in de horeca is wel nog niet de helft van het niveau van vóór de crisis, merken de onderzoekers van de Economic Risk Management Group (ERMG) op.

Er heerst bij de uitbaters minder pessimisme. Horeca-ondernemingen hebben minder schrik gekregen voor een faillissement, al ligt het risico er nog steeds beduidend hoger dan in andere sectoren. Tien procent van de horeca-ondernemingen acht een faillissement waarschijnlijk of heel waarschijnlijk. Dat cijfer lag twee weken geleden nog op 23 procent.

Lees ook: Horeca vreest omzetverlies van 70 procent over de zomer

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20