Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 07 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Horeca vreest omzetverlies van 70 procent over de zomer

Logo Business AM
Coronacrisis

24/06/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

epa

Drie vierde van de ondernemers in de horeca vreest voor een omzetverlies van minstens 70 procent deze zomer, blijkt woensdag uit een bevraging van Horeca Vlaanderen.

De beroepsorganisatie zegt dat er nood is aan perspectief op iets langere termijn en richtlijnen die veiligheid en economische haalbaarheid combineren.

Evenementen

Vooral feestzaaluitbaters, cateraars, traiteurs en uitbaters van foodtrucks zijn pessimistisch over de komende zomer. Door de coronacrisis zien acht op de tien ondernemers 75 tot 100 procent van hun opdrachten geannuleerd of verplaatst worden naar volgende zomer.

Op de enkele feesten die toch doorgaan mogen maximum 50 personen per groep aanwezig zijn. Dat is te weinig om rendabel te zijn, klinkt het, en daarom wil 90 procent van de bevraagden dat meer mensen de feesten mogen bijwonen.

Omzetverlies goedmaken

Ondernemers zoeken manieren om hun omzetverlies goed te maken. Zo doet 78 procent van de traiteurs afhaal of delivery. Bij catering en feestzalen doet de helft van de ondernemers dit. Een op de tien feestzalen wordt zelfs omgevormd tot restaurant.

Voor foodtrucks zijn er dan weer weinig opties om de vele kosten op te vangen. Daarnaast hopen ze dat het najaar beter zal zijn, maar ook daarover bestaat geen zekerheid.

Perspectief op lange termijn

Er is volgens Horeca Vlaanderen dan ook dringend nood aan perspectief op iets langere termijn, en op veilig en economisch haalbaar kunnen ondernemen.

‘Zelfs als er morgen groen licht is, heeft een feestzaal of cateraar niet direct de dag erop activiteiten of boekingen terwijl de kosten doorlopen. Het toepassen van dezelfde veiligheidsregels als die voor de eetgelegenheden lijkt ons de logische keuze’, zegt CEO Matthias De Caluwe.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks