Snelle comeback Belgische economie blijft uit

Ondanks de heropening van de winkels op maandag 11 mei, ligt het gemiddelde omzetverlies bij de Belgische ondernemingen nog altijd ongeveer 30 procent lager dan voor de coronacrisis.

Dat blijkt maandag uit de jongste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG). De gemiddelde omzet van alle Belgische ondernemingen lag vorige week 31 procent lager dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Dat is zelfs een lichte achteruitgang ten opzichte van de week daarvoor, toen het omzetverlies op 29 procent werd geraamd.

De doorgevoerde versoepelingen leiden uiteraard wel tot een herstel bij de non-foodwinkels. Die ondernemingen maakten afgelopen week nog melding van een omzetdaling met 25 procent, tegenover een verlies met gemiddeld bijna 70 procent in de weken daarvoor. Voor de handelssector in zijn geheel bedraagt het omzetverlies nog 36 procent, wat eveneens een minder zwaar verdict is dan de vorige weken (-51 procent). Ook de sector vervoer en opslag liet door de heropening van de winkels tekenen van herstel zien.

Laag toerental

Maar in sommige andere sectoren blijft de omzet nog altijd dalen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de informatie- en communicatiediensten en bij sommige andere diensten aan ondernemingen. ‘Dit doet vermoeden dat, ondanks de grootschalige heropstart tijdens de afgelopen weken, de economie nog steeds op een zeer laag toerental draait en dat de volledige revalidatie veel tijd zal vergen’, zegt de ERMG. Vooral de slabakkende vraag blijft een hinderpaal voor de economische relance.

Acht procent van de zelfstandigen en bedrijfsleiders vreest nog altijd dat een faillissement waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk is. Dat cijfer is vergelijkbaar met de vorige weken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20