Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Horeca stevent af op verlies van 4 miljard euro: ‘Zonder maatregelen dreigt een sociaal kerkhof’

Logo Business AM
Business

18/05/2020 | Willem De Maeseneer | 2 min leestijd

Stefan Puchner/Picture Alliance

De horeca lijdt door de coronacrisis een omzetverlies van 47 miljoen euro per dag. Dat becijferde de studiedienst van Comeos, meldt De Standaard maandag. Comeos vraagt extra steunmaatregelen, omdat we anders afstevenen op een ‘sociaal kerkhof’.

Comeos vertegenwoordigt de grotere restaurantketens, maar de cijfers hebben evenwel betrekking op de ­totale Belgische horecasector. “De verloren omzet is gigantisch’, zegt gedelegeerd bestuurder van Comeos Dominique Michel. ‘Stél dat ze op 8 juni weer open mogen, dan is het totale verlies opgelopen tot ­­4 miljard euro.’

Die cijfers vinden een echo bij Horeca Vlaanderen. ‘Tot 8 juni bedraagt het verlies inderdaad iets meer dan 3,9 miljard euro’, zegt gedelegeerd bestuurder Matthias De Caluwé. De Nationale Veiligheidsraad stelde een heropening vanaf 8 juni in het vooruitzicht, maar een beslissing daarover is nog niet genomen. Zelfs als dat gebeurt, is de opgelopen schade nog steeds enorm, stellen de federaties. ‘De crisis ­begint nu pas’, zegt Michel. ‘Zonder maatregelen stevenen we af op een sociaal kerkhof.’

De overheid nam al een resem maatregelen, zoals de tijdelijke werkloosheid door corona. ‘Maar voor een normaal restaurant moet je 15 tot 20 procent van de loonkosten toch blijven verder betalen, ook al werken de mede­werkers niet’, zegt Michel. Hij heeft het over kosten als eindejaars­premies, groepsverzekeringen en vakantiegelden.

Zowel Comeos als Horeca Vlaanderen vraagt daarom extra steunmaatregelen, zoals een ­verlaging van de btw naar 6 procent, kwijtschelding van RSZ-bijdragen en de uitbreiding van de tijdelijke werkloosheid.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks