Met behulp van ontcijferingsmachinese van het Zwitserse bedrijf Crypto AG konden de Amerikaanse CIA en de BND, de inlichtingendienst van het toenmalige West-Duitsland, jarenlang overheidsberichten inkijken. Ook België werd hierbij in de gaten gehouden en mocht, in tegenstelling tot andere bondgenoten, niet meewerken met de Duitsers en Amerikanen. Dat blijkt uit onderzoek van De Tijd.
De essentie: De Amerikanen en Duitsers bespioneerden jarenlang Belgische overheidscommunicatie.
- Tussen 1973 en 1993 zetten de CIA en BND Operatie Rubicon op. De inlichtingendiensten maakten gebruik van ontcijferingsmachines, die ontworpen werden door het Zwitserse Crypto AG. Amerikaanse en West-Duitse inlichtingendiensten waren in het grootste geheim aandeelhouders geworden van het bedrijf, begin jaren 70.
- Met de machines kon communicatie, gebruikt door overheden, ontcijferd worden. Uit onderzoek van De Tijd blijkt dat ook vertrouwelijke berichten tussen Belgische diplomaten in het buitenland en het hoofdbestuur in Brussel door de Amerikanen en Duitsers werden gescreend.
Niet meespelen
Pijnlijk: De Belgische inlichtingendiensten werden niet betrokken bij het project.
- In tegenstelling tot verschillende andere bondgenoten, mocht België niet meespelen met de grote jongens. Dat blijkt uit een rapport van Comité I, de dienst die toezicht houdt op de inlichtingendiensten. De VS en West-Duitsland zetten een heus SIGINT-netwerk op (signals intelligence), waar ook Nederland, Zweden en Denemarken aan deelnamen.
- België werd daar dus niet bij betrokken. Pijnlijk is ook dat de Belgische inlichtingendiensten niet eens op de hoogte waren dat overheidscommunicatie kon worden ingelezen door bevriende staten. De diensten die zelf toestellen gebruikten van Crypto AG, konden zomaar bespioneerd worden, al is het moeilijk om de precieze omvang van Operatie Rubicon te weten te komen. Navraag van Staatsveiligheid bij de betrokken landen leert zeer weinig; de buitenlandse diensten weigeren al te veel informatie te geven.
(as)