België wil in september of oktober boosterprik geven met coronavaccin dat aangepast is aan Omikron

De kans is groot dat alle Belgen in het vroege najaar opnieuw naar het vaccinatiecentrum mogen trekken voor een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus. De bedoeling is om daarvoor vaccins te gebruiken die aangepast zijn aan Omikron, de variant die op dit moment nog altijd dominant is in Europa. Zowel Pfizer als Moderna zijn bezig met de ontwikkeling van zo’n aangepast coronavaccin.

Op dit moment hebben de meeste Belgen, die dat wilden, drie prikjes gehad tegen het coronavirus. Kwetsbare groepen kregen de voorbije maanden daarbovenop nog een tweede booster en zijn dus in totaal vier keer gevaccineerd.

Voor de rest van de bevolking is zo’n tweede booster volgens experts op dit moment niet nuttig. Een van de redenen daarvoor is dat de huidige vaccins zijn gemaakt op basis van de oorspronkelijke variant van SARS-CoV-2, zoals die meer dan twee jaar geleden in China is ontdekt. Hoewel die nog steeds bescherming bieden, is die bescherming minder bij de nieuwe varianten die het laatste jaar zijn opgedoken. Het veel besmettelijkere, maar gelukkig over het algemeen minder ernstige, Omikron is op dit moment nog steeds de dominante variant in Europa en grote delen van de rest van de wereld.

Omikron-vaccin van Pfizer en combinatieprik van Moderna

Pfizer en Moderna zijn dan ook al enige tijd bezig om hun bestaande coronavaccin aan te passen aan die Omikronvariant. Omdat hun vaccins gemaakt zijn op basis van de revolutionaire mRNA-techniek zou zo’n aanpassing vlotter moeten gaan dan bij traditionele vaccins.

Beide farmabedrijven zijn op dit moment bezig met klinische testen van hun aangepaste coronavaccin. Pfizer doet dat met een Omikron-vaccin, terwijl Moderna werkt aan een combinatievaccin. Dat zou moeten beschermen tegen verschillende varianten van het coronavirus en mogelijk zelfs ook tegen de gewone griep. Begin mei hoopt Pfizer positief advies te krijgen van het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA). Moderna zal daarop voor het combinatieprik iets meer geduld moeten hebben, naar schatting nog tot de zomer.

Boosterprik in vroege najaar

Eens die testen afgerond zijn, wil ook ons land de bevolking zo’n Omikron-booster geven. “Er zijn verschillende scenario’s opgemaakt voor een nieuwe vaccinatiecampagne. Het basisscenario is dat we in het vroege najaar – september of oktober – voor een boosterprik gaan, als het kan met een aangepast vaccin. Dat kan dan een vaccin zijn dat enkel tegen Omikron ontwikkeld is, of tegen verschillende varianten”, legt viroloog Steven Van Gucht uit in Het Nieuwsblad.

Meer