België opnieuw minder aantrekkelijk als investeringsland

België zakt van de 5de naar de 8ste plaats op de lijst van de meest aantrekkelijke Europese investeringslanden. Terwijl het totaal aantal investeringen in Europa relatief stabiel blijft, is het aandeel in België sterk gedaald: van 175 in 2007 naar 142 in 2008, een daling met 19%. Dat blijkt uit de jaarlijkse Barometer van de Belgische Attractiviteit van Ernst & Young.

Onrustwekkend is dat slechts de helft van de investeringen echt nieuwe projecten zijn. De andere helft betreft uitbreidingen van reeds bestaande projecten. Naast de klassieke groteinvesteringslanden zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Spanje moeten we nuook Polen, Roemenië en Rusland laten voorgaan.

Nog een groter knelpunt is echter het feit dat de nieuwe projecten slechts een beperkt aantal nieuwe jobs met zich meebrengen. In heel Europa daalt de jobcreatie als gevolg van nieuwe investeringen met 16%. In België werden 3.391 nieuwe jobs gecreëerd, een daling van 23%, beduidend slechter dus dan het Europese gemiddelde. Daardoor zakken we van de 12de naar de 14de plaats in de rangschikking inzake jobcreatie.

Nederland werpt zich op als onze grootste concurrent bij het aantrekken van buitenlandse investeringen. De belangrijkste hinderpalen in België zijn de hoge fiscale druk, het gebrek aan ondernemingscultuur én het gebrek aan stabiliteit en transparantie van het politieke en wettelijke kader.

“België dient dringend werk te maken van het aantrekken van greenfield investeringen die zorgen voor de nodige zuurstof voor onze economie. Tevens dienen alle actoren aangesproken te worden om het gebrek aan ondernemingscultuur weg te werken,” stelt Gust Herrewijn, Managing Partner van Ernst & Young België.

Meer