België koopt 2 miljoen Moderna-vaccins

Ons land bestelt 2 miljoen dosissen van het Moderna-vaccin. Dat kondigen de acht ministers van Volksgezondheid aan na de interministriële conferentie. Donderdag wordt ook de vaccinatiestrategie afgeklopt.

Met die 2 miljoen dosissen kunnen 1 miljoen Belgen gevaccineerd worden, want een volledige inenting vereist twee dosissen.

Eerder tekende ons land al voor 5 miljoen dosissen van Pfizer, 7,7 miljoen van AstraZeneca, 5 miljoen van Johnson & Johnson en 2,9 miljoen van Curevac. Op voorwaarde dat de vaccins worden goedgekeurd door de Europese autoriteiten uiteraard.

Goedkeuring in VK

Het vaccin van Pfizer kreeg woensdag toestemming in het VK. Het VK is het eerste land dat een vaccin goedkeurt. Volgende week begint het land met vaccineren. De VS geven op 10 december hun finale oordeel, Europa wil dit ‘nog voor 29 december doen’.

Ook Moderna vroeg al toestemming in de VS en Europa. Daar gebeurt de goedkeuring respectievelijk op 17 december en 12 januari.

5 januari

Nog woensdag kondigde premier Alexander De Croo (Open Vld) aan dat hij op 5 januari wil beginnen met de eerste vaccinaties, als tegen dan een vaccin is goedgekeurd door de Europese farmawaakhond EMA. Nederland begint een dag vroeger, op 4 januari.

Onze regering vergadert donderdag voort over de te hanteren vaccinstrategie vanaf 5 januari. Woensdag gingen de ministers zonder een akkoord uit elkaar, maar donderdag zou er moeten afgeklopt worden. Redelijk zeker is al dat gezondheidswerkers en ouderen voorrang krijgen.

Lees ook:

Meer