België is duur land voor internet en verbinding is verre van de meest performante

Vindt u dat uw internetverbinding te duur is voor de kwaliteit ervan? Dat is zeker niet onterecht. Wat de OESO-landen betreft, behoort België tot de slechte leerlingen van de klas. 

De website comparedmarket.com heeft een rangschikking opgesteld die de prijzen en de prestaties van de internetverbindingen in nagenoeg de hele ‘rijkelandenclub’ OESO vergelijkt. Enkel Luxemburg en IJsland zijn er niet in opgenomen. 

Om de performantie van de netwerken te meten, hebben de onderzoekers vier criteria onder de loep genomen: de gemiddelde prijs van een abonnement op breedbandinternet, de gemiddelde downloadsnelheid, de gemiddelde uploadsnelheid, en de tijd die nodig is om een HD-programma van een uur van Netflix te downloaden. 

Zwitserland heeft de beste en de duurste verbinding

Qua performantie kan geen enkel land tippen aan Zwitserland. De Zwitserse bevolking kan rekenen op een gemiddelde downloadsnelheid van 186,40 megabit per seconde (Mbs). Hierdoor kunnen ze een uur streaming downloaden in 2 minuten en 9 seconden. Aan deze hoge prestatie zijn kosten verbonden: gemiddeld kost een internetpakket 56,77 euro per maand. Dat is de hoogste prijs in de OESO.

Wat betreft internetsnelheid wordt Zwitserland gevolgd door Denemarken (179,81 Mbps), Frankrijk (177,93), Hongarije (169,52) en de Verenigde Staten (165,88).

De Amerikanen betalen bijna evenveel voor hun verbinding als de Zwitsers, omgerekend 55,37 euro. De Denen en de Fransen komen er goedkoper vanaf, met respectievelijk 34,73 euro en 28,42 euro. De Hongaren genieten van de vierde beste internetverbinding van de OESO voor slechts 13,29 euro per maand. 

Die aanzienlijke kloof moet uiteraard gecorrigeerd worden met de gemiddelde inkomens in elk land. In Zwitserland verdient men bijvoorbeeld veel meer dan in Hongarije. 

Turkije is het land met de slechtste internetconnectie van de organisatie van welvarende economieën, met een gemiddelde downloadsnelheid van 2,74 Mbps. De abonnementsprijzen zijn er wel het op één na goedkoopste van de rangschikking (12,05 euro per maand).

Litouwen biedt met zijn 11,14 euro per maand de meest betaalbare verbinding, voor een gemiddelde kwaliteit (120,89 Mbps).

En hoe zit het met België?

Ons land bekleedt de 22ste plaats in de rangschikking (van de 35) wat betreft de downloadsnelheid, met gemiddeld 97,32 Mbps. Het downloaden van een uur van een Netflix-programma in high definition duurt hier gemiddeld 4 minuten en 7 seconden.

Wat betreft het uploaden zijn we vijfdes… te beginnen van onderaan. De gemiddelde uploadsnelheid bedraagt slechts 18,39 Mbps, wat ons op een magere 31e plaats brengt.

En nee, we kunnen onze relatief trage internetverbinding niet compenseren met voordelige prijzen. Verre van zelfs: gemiddeld kost een maandelijks abonnement 47,59 euro. België is daarmee het achtste duurste land van de OESO. In totaal bieden 16 landen hogere gemiddelde downloadsnelheden aan, tegen een lagere prijs dan de onze.

Alle cijfers en de volledige rangschikking vindt u hier.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20