België importeerde in 2022 bijna dubbel zoveel Russische LNG als het jaar ervoor. Hoe komt dat?

België importeerde in 2022 bijna dubbel zoveel Russische LNG als het jaar ervoor. Hoe komt dat?
Een LNG-tanker komt aan bij de haven van Zeebrugge in 2012 – Jock Fistick/Bloomberg via Getty Images

Met bijdragen van Vanille Dujardin.

Volgens gegevens die gepubliceerd werden door databedrijf ICIS importeerde België vorig jaar 4,3 miljoen kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) uit Rusland. Dat is een stijging van 70 procent tegenover het jaar 2021.

Waarom is dit belangrijk?

Meer dan een jaar nadat Rusland buurland Oekraïne binnenviel, is het Europese energielandschap op onherkenbare wijze veranderd. De toevoer van Russisch aardgas via pijpleidingen is grotendeels stopgezet en ook de import van olie is aan banden gelegd. Maar de import is niet volledig stopgezet. De hoeveelheid Russisch aardgas die via zee naar ons continent wordt verscheept, is zelfs aanzienlijk toegenomen.

In het nieuws: De schatting van ICIS houdt geen rekening met zogenaamde “transshipments”, LNG-ladingen die een tussenstop maken in België om vervolgens naar een ander land te worden verscheept.

  • Wat wel in de cijfers wordt opgenomen, is het LNG dat verbruikt en opgeslagen wordt in België, alsook de hoeveelheid hervergast LNG dat naar buurlanden wordt geëxporteerd, vertelt een woordvoerster van de FOD Economie aan Business AM.
  • Ons land fungeert daarbij deels als doorvoerland. De hoeveelheid gas die door België stroomt, is tussen 2021 en 2022 verdubbeld. 
  • Dat komt voornamelijk door de “bevoorrechte positie” van de haven van Zeebrugge. “De LNG-terminal van Zeebrugge heeft een grote capaciteit om LNG te ontvangen en hervergassen. Bovendien is deze terminal aangesloten op het Belgische aardgasnet, dat een uitstekende interconnectiecapaciteit heeft met onze buurlanden”, aldus de woordvoerster.

Maar waarom Russisch aardgas?

Genoteerd: “Door het quasi stopzetten van de Russische aardgasleveringen via pijpleiding, heeft de EU veel meer moeten inzetten op LNG om zich te bevoorraden”, gaat ze verder. 

  • Een verhoogde import van LNG, ook uit Rusland, was nodig om een energiecrisis te voorkomen. Tijdens de zomer van 2022 stegen aardgasprijzen in de EU immers sterk, nadat Rusland de pijpleiding-gaskraan dichtdraaide. Voor de invasie importeerde de Unie zowat de helft van al zijn aardgas uit Rusland.
  • Maar hoewel de import van Russische LNG is gestegen, importeert de EU nu slechts nog zo’n 13 procent van zijn aardgas uit Rusland. “In Zeebrugge is nog veel meer afkomstig van Qatar. Ook de import vanuit de VS is sterk gestegen.”
  • België – en Europa – zal toch nog een tijdje lang Russische LNG importeren. Er is immers geen sprake van een potentieel embargo, zoals bij olie wel het geval is
  • Ook het bestaande vaste contract dat België heeft om LNG van de Russische Yamalterminal te importeren, alsook de goede ligging van ons land om gas te exporteren, zullen een rol blijven spelen. “Spanje heeft bijvoorbeeld ook een grote capaciteit om LNG te ontvangen, maar is veel minder in staat om dit gas verder naar het oosten van Europa te transporteren.”

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.