De Europese aardgascrisis die er geen was

Eind januari blijven de gasreserves in Europa nog altijd voor ruim 80 procent gevuld. Dat ondanks een koudegolf in West-Europa midden januari.

Waarom is dit belangrijk?

De lidstaten van de Europese Unie proberen al bijna een jaar lang om andere leveranciers van aardgas te vinden dan Rusland, sinds dat laatste zijn buurland Oekraïne binnenviel. Dat bleek in het begin echter moeilijk, aangezien 40 procent van al het aardgas dat werd geïmporteerd afkomstig was uit de contreien van dictator Vladimir Poetin. Een ware crisis dreigde op het continent, maar die is niet gematerialiseerd. 

De essentie: De situatie is stukken beter dan in januari 2022, toen de gasvoorraad voor slechts 53 procent gevuld was.

  • Ook in de jaren daarvoor zou 80 procent een ongeziene hoeveelheid zijn. Het gemiddelde tijdens de voorbije vijf jaar schommelt eind januari rond de 65 procent.
  • De maanden erop daalt de voorraad tijdens normale jaren nog verder. Vorig jaar werd een laagtepunt bereikt, toen in maart slechts 26 procent van de capaciteit benut werd. Dit jaar lijkt het er echter op dat 50
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer