Belangrijke update voor blockchaintechnologie: cryptonetwerk Polkadot (DOT) lanceert ‘parachains’

Cryptomunt DOT heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in het stappenplan om de schaalbaarheid van zijn netwerk te vergroten. Polkadot lanceerde het voorbije weekend zijn eerste vijf parachains – individuele, soevereine blockchains die bovenop het basisnetwerk draaien.

Waarom is dit belangrijk?

Polkadot heeft een unieke visie in de crypto-industrie. Het netwerk wil een parablockchain zijn. Dat is een blockchain die connecties legt tussen de verschillende blockchains die los van elkaar opereren. Concreet zou je dan bijvoorbeeld met Bitcoins kunnen betalen in smart contracts die vanop het Ethereum-netwerk zijn opgesteld.

De eerste parachains – gerund door de bedrijven Acala Network, Moonbeam, Parallel Finance, Astar, en Clover – zijn live gegaan op het Polkadot-netwerk.

Efficiëntie

Polkadot streeft naar efficiëntie, zodat transacties niet concurreren met alle andere smart contracts in hetzelfde ecosysteem. Parachains verminderen ook de noodzaak om te vertrouwen op Layer-2 schalingsoplossingen om netwerkopstopping tegen te gaan. “Het is alsof je favoriete gedecentraliseerde applicatie (dApp) een eigen blockchain heeft”, vat cryptonieuwssite Decrypt het samen.

Dit is waarom experten Polkadot een “Layer Zero“-protocol noemen: parachains zouden de eigenlijke Layer-1 blockchains zijn (zoals Bitcoin of Ethereum) die parallel lopen over een gemeenschappelijke ruggengraat.

Honderd parachains

In eerste instantie zal Polkadot ondersteuning bieden voor honderd parachains. Toewijzingen zullen gebeuren via veilingen die een slot garanderen voor maximaal 96 weken. De volgende veiling vindt plaats op 23 december 2021, wanneer zes nieuwe parachains zullen worden toegewezen.

De officiële lancering van parachains is het hoogtepunt van een inspanning van ontwikkelaars die enthousiast door de crypto-industrie is gevolgd. Kort nadat Polkadot-ontwikkelaars in mei de succesvolle inzet van de eerste parachain op het Kusama-testnet hadden aangekondigd, brak voor Polkadot een bullish periode aan, die zijn hoogtepunt bereikte met de notering van DOT op Coinbase.

Maar de prijs van DOT, Polkadots token, toonde geen bijzondere reactie op het nieuws. Voorlopig staat de munt lichtjes in het groen (ongeveer 1 procent), en wordt ze verhandeld tegen 24,48 dollar.

Cryptoveteraan

Polkadot werd in 2020 opgericht door Gavin Wood, die ook een mede-oprichter van Ethereum is. Cryptoveteraan Wood zegt dat het niet nodig is om vast te houden aan slechts één blockchain.

“Het parachain-model is gecreëerd met de overtuiging dat de toekomst van Web 3.0 veel verschillende soorten blockchains zal omvatten die samenwerken”, zei Wood in een verklaring gedeeld door het Polkadot-team, “net zoals de huidige versie van het internet verschillende behoeften bedient, moeten blockchains in staat zijn om een verscheidenheid aan diensten te leveren. Parachains lossen dit op.”

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20