Volgens Larry Brilliant, een epidemioloog die deel uitmaakte van het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO dat hielp de pokken uit te roeien, is de coronapandemie ver van afgelopen. “De Delta-variant is misschien wel het meest besmettelijke virus ooit”, zei hij in een interview met CNBC.
Bekende epidemioloog Larry Brilliant: “Einde coronapandemie is nog niet in zicht”
Waarom is dit belangrijk?
De varianten, en de Delta-variant in het bijzonder, zetten meer en meer landen aan om een derde prik van het coronavaccin toe te dienen aan de oudere bevolking en de kwetsbaren. Dat terwijl de WHO vraagt om die derde prik uit te stellen, zodat er voldoende voorraad is om de rest van de wereld volledig te vaccineren. Volgens Brilliant zijn beide zaken belangrijk in de strijd tegen de pandemie.Deze zomer lopen de coronacijfers in heel wat landen op als gevolg van de Delta-variant van het coronavirus. Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat die variant besmettelijker is dan de oorspronkelijke versie van het virus. Volgens een rapport van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) is de Delta-variant even besmettelijk als de waterpokken.
“De Delta-variant is misschien wel het meest besmettelijke virus ooit”, zei Brilliant in een interview met CNBC. “Het goede nieuws is dat de mRNA-vaccins en het vaccin van Johnson & Johnson standhouden tegen die variant.”
“Coronavirus zal niet verdwijnen”
“Toch is slechts 15 procent van de wereldbevolking ingeënt en hebben meer dan 100 landen minder dan 5 procent van hun bevolking ingeënt”, vervolgde hij. “Ik denk dat we dichter bij het begin dan bij het einde van de pandemie zijn, en dat is niet omdat de variant waar we nu naar kijken een lang leven is beschoren.”
“Tenzij we iedereen in de meer dan 200 landen vaccineren, zullen er steeds nieuwe varianten opduiken”, zei de dokter, en hij voorspelde dat het coronavirus uiteindelijk een “voor altijd virus” zal worden, zoals de griep.
Brilliant zei dat zijn modellen over de uitbraak van de variant in San Francisco en New York een “omgekeerde V-vormige epidemiecurve” voorspellen. “Dat houdt in dat de infecties zeer snel toenemen, maar ook snel zouden afnemen”, legde hij uit. “Als de voorspelling waar blijkt te zijn, betekent dit dat de Delta-variant zich zo snel verspreidt dat die in feite geen kandidaten meer heeft om te infecteren.”
Er lijkt zich een soortgelijk patroon af te tekenen in het Verenigd Koninkrijk en India, waar de verspreiding van de Delta-variant is verminderd ten opzichte van recente hoogtepunten. Het aantal gemiddelde dagelijkse besmettingen in het VK is gedaald van 47 700 gevallen op 21 juli tot ongeveer 26 000 gevallen op donderdag, volgens statistieken die zijn samengesteld door de online databank Our World in Data. In India is dat cijfer gedaald van 390.000 besmettingen per dag in mei tot minder dan 50.000 gevallen sinds eind juni.
Halfjaarlijks verschijnsel
“Dat kan betekenen dat dit een halfjaarlijks verschijnsel is in plaats van een verschijnsel van twee jaar. Maar ik waarschuw de mensen dat dit de Delta-variant is en dat we nog niet door onze Griekse letters heen zijn, dus er kunnen er nog meer komen”, aldus Brilliant. Volgens de dokter is de kans klein dat we vroeg of laat te maken krijgen met een supervariant die bestand is tegen de vaccins.
“We moeten natuurlijk alles in het werk stellen om zo’n catastrofale gebeurtenis te vermijden”, vervolgde hij. “En dat betekent dat iedereen over heel de wereld gevaccineerd moet worden.” De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs de rijkere landen gevraagd om het toedienen van een derde prik uit te stellen, zodat er meer vaccins voor de armere landen beschikbaar zijn. Israël is al begonnen met het toedienen van een boosterdosis. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk hebben aangegeven dat ze daarmee starten in september.
Volgens Brilliant is het belangrijk om de ouderen die meer dan zes maanden geleden volledig gevaccineerd zijn een derde prik te geven. “Het is bij deze groep mensen dat we hebben vastgesteld dat de virus muteert in hun lichaam”, zei Brilliant in het interview. “Dus die mensen moeten, zou ik zeggen, meteen een derde dosis krijgen, een booster. Tegelijk moeten we voldoende vaccins bezorgen aan de armere landen zodat zij hun bevolking kunnen inenten. Ik beschouw die twee dingen als ongeveer gelijk.”