Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 28 NOV

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Bekaert-telg en havenondernemer Maurice Velge overleden

Logo Business AM
In memoriam

06/10/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

Polytra

In Frankrijk is zondag baron Maurice Velge op 84-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft transportmagazine Flows dinsdag en wordt bevestigd door expeditiebedrijf Polytra, dat door Velge werd opgericht.

Maurice Velge was een belangrijk ondernemer in de Antwerpse haven en de kleinzoon van Leo Leander Bekaert, stichter van het gelijknamige staaldraadbedrijf.

Polytra

Baron Maurice Velge was zijn hele loopbaan actief in de Antwerpse haven. In 1973 richtte hij het expeditiebedrijf Polytra op, dat zich specialiseert in transport van en naar Afrika. Zo was Polytra actief als industrieel expediteur voor een aantal grote chemiebedrijven zoals BASF, Inovynen Ineon. Het beschikt over een sterk uitgebouwd netwerk in Afrika voor de mijnsector. In Katanga waren er vijf kantoren met een veertigtal medewerkers. Daarnaast was er een setup in Angola en Zambia. Vanuit Congo verzorgde Polytra transporten naar Durban of Dar-es-Salaam via het spoor of de weg.

In 2018 verkocht hij het bedrijf aan de Zwitserse groep Fracht. Hij was toen 82. Velge heeft drie kinderen, twee ervan wonen in het Verenigd Koninkrijk en hadden geen interesse in het bedrijf.

Velge was doorheen zijn carrière ook actief als voorzitter en bestuurder bij andere bedrijven in de haven, waaronder Belgian New Fruit Wharf. In 2003 werd hij tot de Belgische adelstand verheven.

Link met Bekaert

Velge was via moederskant de kleinzoon van Leo Leander Bekaert, die in 1880 de staaldraadproducent Bekaert oprichtte. Maurice Velges oudere broer, baron Jean-Charles Velge, was de laatste CEO van Bekaert uit de familie. Hij overleed in 2010.

De families Bekaert en Velge zijn door diverse huwelijken nauw met elkaar verbonden. Zo was de echtgenote van wijlen Leon Antoon Bekaert (jarenlang burgemeester van Zwevegem) een zus van Max Velge. Jean-Charles Velge was getrouwd met de Gentse Marie-Louise Van Houtte, dochter van de Belgische oud-premier en minister van Staat Jean Van Houtte.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339
Logo Business AM

Business AM | Stocks