Bedrijf boven TikTok draait meer omzet in eerste helft 2019 dan in heel 2018

Bedrijf boven TikTok draait meer omzet in eerste helft 2019 dan in heel 2018
KOLKATA, INDIA – 2019/07/20: In this photo illustration a popular mobile application for creating Video Tiktok logo seen displayed on a smartphone. (Photo Illustration by Avishek Das/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Het Chinese ByteDance, dat eigenaar is van onder meer TikTok, heeft in de eerste helft van dit jaar al zeker meer dan 7 miljard dollar aan inkomsten binnengehaald. Dat is meer dan de totale omzet in 2018. Alleen: winst is er vooralsnog niet.

Officiële cijfers geeft de Chinese internetgigant niet vrij, maar volgens persagentschap Reuters mag ByteDance in de eerste helft van 2019 al een omzet tussen 7 en 8,4 miljard dollar noteren. Dat is beter dan verwacht, waardoor Bytedance haar target voor 2019 bijstelt tot 16,8 miljard dollar.

Overname van Musical.ly

ByteDance ontstond ondertussen 7 jaar geleden als start-up in Peking en is eigenaar van de video-app TikTok. Dankzij TikTok kunnen jongeren een video opnemen waarin ze playbacken op een door hen gekozen nummer. In het Westen had TikTok te kampen met een stevige concurrent, Musical.ly, totdat die app in 2017 overgekocht werd voor 1 miljard dollar. ByteDance liet de 2 applicaties nog eventjes naast elkaar bestaan, maar sinds augustus 2018 is Musical.ly opgegaan in ByteDance.

De hoofdzetel van ByteDance in de Chinese hoofdstad Peking – Getty

In China heeft ByteDance nog een thuisvariant van TikTok, genaamd Douyin. Die Chinese app slaagt er goed in om geld op te brengen via reclame, wat bij TikTok nog niet echt het geval is. Ook moederbedrijf ByteDance is voorlopig nog verlieslatend, maar is ervan overtuigd dat het uit de rode cijfers raakt tegen eind 2019.

Nog meer plannen

Toch weerhoudt dat ByteDance er niet van om verder plannen te maken voor de toekomst. ByteDance is momenteel eigenaar van de Chinese nieuwssite Jinri Toutiao, maar sinds kort ook van een zoekmachine en een Chinese lookalike van Wikipedia. ByteDance wil zo de concurrentie aangaan met internetgigant Tencent en zoekmachine Baidu.

Bovendien mikt ByteDance, dat gewaardeerd wordt op 78 miljard dollar, ook nog op een internationale expansie. In eerste instantie met Lark, een productiviteitstool die wat weg heeft van Google Docs en Google Calendar. Maar ook met een betaalde streamingdienst voor muziek, al moet die nog ontwikkeld worden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00