Bart Tommelein na heisa over Sinterklaasfilmpje met kleinkinderen: ‘Geen regels overtreden’

De Oostendse burgemeester Bart Tommelein ligt onder vuur omdat hij, na zelf gewaarschuwd te hebben voor grote familiefeesten bij Kerst, te zien is in een filmpje voor Sinterklaas. Volgens Tommelein heeft hij zich perfect aan de regels gehouden.

Voor wie het nog niet gehoord heeft: u mag maximum 1 knuffelcontact hebben. Tenzij u single bent, dan zijn het er twee. Ook met kerstavond, ook op Oudjaar. Dan mag u 1 persoon in uw huis ontvangen.

Lees ook: Zo viert Europa Kerstmis tijdens een pandemie

Dat is een regel die de Oostendse burgervader Bart Tommelein nog eens benadrukte in een interview met Het Nieuwsblad. Die krant kopte met het citaat: ‘Ook boete voor oma die haar kleinkinderen nog eens wou zien’.

Coronaregels tijdens Sinterklaas

Op sociale media circuleerden al snel de beelden van de trotse grootvader met twee kleinkinderen. Op het filmpje, online gezet op 6 december, speelt Tommelein met zijn kleinkinderen nadat ze hun Sinterklaascadeautjes hebben gekregen. Ook zijn zoon van 8 is kort in beeld. De video, door Tommelein zelf online gezet, oogstte enkel positieve reacties, tot het interview met Het Nieuwsblad. Daarna stromen de negatieve reacties toe.

Een screenshot uit het bewuste filmpje.

Maar Tommelein zegt zelf dat hij zich goed aan de regels heeft gehouden. ‘Mijn zoon heeft de kleinkinderen afgezet. Ze zijn allebei jonger dan twee, dus zij mogen zeker binnen’, zegt de Open Vld-politicus. ‘Daarnaast is mijn zoon, die nog bij mij woont, te zien. Mijn vrouw heeft het gefilmd, er is dus niets aan de hand.’ Overigens liep Tommelein in april zelf het coronavirus op.

Kleinkinderen zien

Toch snapt Tommelein de heisa. ‘Dat citaat uit die krant was natuurlijk een beetje ongelukkig, maar ik wou toen waarschuwen voor grote familiefeesten. Helaas hoor ik links en rechts dat er toch traditioneel vierende families zijn die met 7-8 mensen willen afspreken. Daarvan wou ik vragen: doe het niet. Maar natuurlijk mag u uw kleinkinderen zien.’

‘Normaal zou ik met mijn vijf kinderen op weekend gaan. Dat hebben we ook moeten afzeggen. Mijn zoon ziet wel nog zijn grootouders, maar vanop afstand. Hij gaat niet binnen en zwaait aan het raam. Zo proberen we dat op te lossen’, zegt Tommelein over zijn eigen leven tijdens corona.

‘Ik heb dat filmpje zelf online gezet, dat zou toch dom zijn’, klinkt het. ‘Maar ik begrijp dat mensen nu plots op die kar gesprongen zijn, als er op sociale media iets over verschijnt. Zo gaat dat.’

Geen heksenjacht

In zijn eigen Oostende blijft Tommelein wel waakzaam. Al wordt er geen heksenjacht georganiseerd. ‘Ik vraag aan mensen om niet in grote groepen samen te zitten. Er is natuurlijk een verschil tussen een lockdownfeestje en met vier aan een tafel zitten. Maar volg alstublieft de regels.’

De politie van de kuststad zal wel extra alert zijn. ‘Geen heksenjacht, maar als er vier auto’s voor een alleenstaande villa geparkeerd staan, kunnen we dat natuurlijk niet negeren’, besluit Tommelein.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20