‘Droomscenario’ voor Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen, maar toegevingen aan Vooruit zijn een must

‘Droomscenario’ voor Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen, maar toegevingen aan Vooruit zijn een must
Bart De Wever (N-VA) op de verkiezingsdag in juni – DIRK WAEM/Belga/AFP via Getty Images

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft een ‘droomscenario’ te pakken. Hij mag een coalitie gaan maken in de stad. Alleen Vooruit is daarbij nodig, al zal het inhoudelijk wat moeilijker gaan.


Key takeaways

  • Bart De Wever (N-VA) sprak met alle andere partijen, maar eigenlijk is het duidelijk dat hij met Vooruit samen wil werken.
  • Vooruit legt wel een eisenpakket op tafel. Zo is de partij tegen ondertunneling en het hoofddoekenverbod.
  • N-VA lijkt echter op de meeste punten voet bij stuk te willen houden. Over het openbaar vervoer zijn beiden het wel eens dat dit beter moet.

In het nieuws: Bart De Wever liet alle andere partijen langskomen.

  • Jos D’Haese (PVDA) kwam als eerste binnen en ook snel weer buiten bij De Wever. Hij had een “beleefd gesprek” met de N-VA-burgemeester. Of er een volgende uitnodiging komt, weert hij niet. Vermoedelijk komt die er niet en was dit een beleefdheidsgesprekje.
  • Ook Groen mocht langskomen bij De Wever, die in de campagne nog stelde “liever in de Schelde te willen springen dn met Groen te besturen”. Ook lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe (Groen) had het over een “constructief gesprek”. Hij zegt niet uit te sluiten dat zijn partij toch in een coalitie stapt.
  • Maar De Wever zit daar niet op te wachten. Vooruit-lijsttrekker Kathleen Van Brempt sprak langer met De Wever, en weigerde commentaar te geven. Het gevoel heerst dat Bart De Wever zijn ‘droomscenario’ makkelijk kan waarmaken: een coalitie met Vooruit, zonder Groen mee te moeten nemen.
    • N-VA behield zijn 23 zetels in Antwerpen, Vooruit ging van 6 naar 7. Samen halen beiden dus een kleine meerderheid van 30 op 55 zetels.
  • De Wever lonkte al openlijk naar Vooruit in zijn overwinningsspeech, door toe te geven dat het openbaar vervoer nu “niet is wat de stad verdient”, dat betaalbare woningen lastig te vinden zijn voor jonge gezinnen en alleenstaanden en dat de sociale noden hoog zijn. Niet verwonderlijk zijn dat ook punten waar Vooruit op inzette tijdens de campagne.

Ondertunneling en hoofddoekenverbod

De vraag: Hoe hard gaat Vooruit het spelen?

  • Het ‘droomscenario’ van Bart De Wever zal wel gepaard gaan met een paar stevige socialistische eisen. In 2018 sprong Vooruit snel op de kar om mee te besturen. Gaandeweg vonden de socialisten dat ze steeds meer het onderspit moesten delven tegen N-VA. Een fout die Vooruit geen tweede keer wil maken, klinkt het in De Morgen. “We zijn niet achterdochtiger geworden, maar wel beter gewapend en extra gemotiveerd”.
  • Concreet gaat het bijvoorbeeld over de mogelijke ondertunneling van de Scheldekaaien. N-VA is radicaal voor die ondertunneling en zou dat ook willen vastleggen in het bestuursakkoord. Vooruit verzet zich en zou dat niet in het akkoord willen. Vooruit wil tevens ook extra trams en bussen. De Wever probeert inmiddels via het Vlaams niveau de schade in te perken door Annick De Ridder (N-VA) Vlaams minister van Mobiliteit te maken.
  • En dan is er nog het hoofddoekenverbod. Dat ligt bij Vooruit historisch moeilijk. Het was oud-burgemeester Patrick Janssens die dat verbod in 2007 invoerde, een beslissing waar hij later spijt van kreeg. Vooruit zou het daarom als een belangrijke overwinning ervaren als het verbod weer wordt teruggedraaid.
    • De Wever kwam al met een compromis. Loketbedienden zouden voor hem ook een uniform kunnen dragen, met een bijpassend hoofddeksel. Dat wordt gezien als een belangrijke toegeving.

Om te volgen: Op persoonlijk vlak kan er nog veel schuiven.

  • Ondertussen is N-VA niet blij met de manier waarop Janssens zich – nogal sterk – in de Antwerpse campagne wierp. Hij stond op de vierde plek op de Vooruit-lijst.
  • Nu De Wever zich als burgemeester misschien laat vervangen door Els Van Doesburg (N-VA) omdat hij premier wordt, rijst de vraag bij N-VA of Janssens zich niet teveel zal profileren. En dat scenario dreigt al helemaal als Van Brempt alsnog naar het Europees Parlement vertrekt, waar ze voor verkozen is. Door Vooruit werd ze teruggehaald voor de kiescampagne.
  • N-VA is eigenlijk niet van plan om veel in te binden, weet De Morgen. De partij haalde dan ook een stevige overwinning en ging slechts licht achteruit. Maar ook Vooruit wil zich niet zomaar met een kluitje in het riet laten sturen. Inhoudelijk wordt het dus nog een lastige discussie tussen beiden.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.