Bankiers New York en Londen zullen bonusverwachting moeten temperen

De bankiers in New York en Londen zullen zich dit keer met een relatief bescheiden eindejaarsbonus tevreden moeten stellen. Tegenover vorig jaar zullen de meesten tussen 30 procent en 50 procent moeten inleveren. Sommigen zullen dit jaar zelfs tevergeefs naar een bonus uitkijken. Dat hebben een aantal experts tegenover het persbureau Reuters gezegd.

Waarom is dit belangrijk?

In de financiële wereld werden dit jaar beduidend minder transacties opgetekend dan vorig jaar. Bovendien straalt ook de economische omgeving vooral somberheid uit. Die negatieve sfeer zal zich volgens beloningsexperts ook in de omvang van de bonussen voor de bankiers vertalen.

Bij velen zal teleurstelling heersen: “Heel wat bankiers zullen teleurgesteld zijn wanneer ze na nieuwjaar hun beloningen voor de geleverde prestaties van dit jaar ontvangen”, merken de experts op.

 • Vorig jaar deelde de sector de grootste beloningen in vijftien jaar tijd uit. Dat was te danken aan de heropleving van de wereldwijde economie, die de coronacrisis stilaan achter zich kon laten.
 • “Maar dit jaar kende het tempo van beursintroducties, fusies en overnames een drastische terugval”, merken de experts op.
  • “De markten voor schuldfinanciering zijn immers ingestort, terwijl de volatiliteit op de beurs de waardering van de aandelen aantastte.”
  • Dit betekent voor vele bankiers, die vorig jaar voor hun bedrijven nog recordwinsten maakten en voor zichzelf torenhoge winsten in de wacht sleepten, een dramatische ommekeer.”
 • Rekening houdend met de daling van de inkomsten voor de sector, zullen vele bankiers volgens de analisten al tevreden mogen zijn wanneer hun vergoeding niet aanzienlijk wordt verlaagd.
  • De betalingen kunnen, afhankelijk van individuele en collectieve prestaties, wel sterke variaties vertonen.
 • Er moet worden gevreesd dat de volgende maanden nog eens duizenden bankiers, na een eerdere ontslagronde die dit jaar al honderden banen deed verdwijnen, zullen moeten opstappen.

Spiegel van moeilijke marktomstandigheden: Directeuren bij de banken op Wall Street verdienen meestal jaarsalarissen die tussen 350.000 dollar en 600.000 dollar variëren. Bonussen kunnen oplopen tot bedragen die één tot twee keer de omvang van het basisloon vertegenwoordigen. Voor de best presterende bankiers kan de bonus oplopen tot miljoenen dollars.

 • De analisten wijzen erop dat de inkrimping van de bonussen gepaard ging met een daling van de activiteit op de wereldwijd beursvloeren.
  • Daar zou volgens het bureau Dealogic dit jaar met een terugval van 66 procent tegenover vorig jaar rekening moeten worden gehouden. Dat zou zich vertalen in een verlies van 517 miljard dollar aan transactiewaarde.
 • De totale waarde van fusies en overnames daalde met 37 procent tot 3.660 miljard dollar. Vorig jaar was er nog sprake van een recordbedrag van 5.900 miljard dollar.
 • Achter deze vertraging gaat volgens de analisten een samenspel van ongunstige factoren schuil.
  • Onder meer wordt gewezen naar de renteverhogingen van de centrale banken om een hoogoplopende inflatie te bestrijden.
  • Andere risico’s, zoals de economische onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de gespannen Amerikaans-Chinese betrekkingen en de verstoorde toeleveringsketens, hebben dan weer voor volatiliteit op bepaalde markten gezorgd..

Er wordt nog wel opgemerkt dat de handelaren in vastrentende waarden, valuta en grondstoffen betere prestaties konden laten noteren dan hun collega’s bij de investeringsbanken. Dat zal zich volgens de experts ook in de uitkering van de bonussen vertalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20