Bonussen City of London tonen sterkste groei in anderhalf decennium

In de City of London kenden de lonen en de bonussen vorig jaar de sterkste groei sinds de financiële crisis bijna anderhalf decennium geleden. Dit dreigt de ongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk verder op te drijven. Dat staat in een rapport van het Institute for Fiscal Studies (IFS), de leidende economische denktank van het land.

Volgens het rapport vertegenwoordigers bankiers, fondsbeheerders en andere financiële medewerkers bijna een derde van alle werknemers in het hoogste percentiel van de Britse inkomenscategorieën.

Levensonderhoud

“De hoge vergoedingen in de sector maken duidelijk dat de hoogste inkomenscategorie zich steeds verder begint te verwijderen van de rest van de Britse arbeidsbevolking, die in toenemende onder de toenemende kosten van het levensonderhoud gebukt dreigt te gaan”, merkt het rapport op.

“Bankiers zijn tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud beter afgeschermd dan de rest van de bevolking.”

De denktank merkt verder op dat de lonen en andere vergoedingen in de City of London de voorbije twee jaar twee keer sneller zijn gestegen dan in de andere sectoren. In de financiële sector lag het gemiddelde maandloon in februari dit jaar 31 procent dan ruim twee jaar voordien. In de andere sectoren werd een gemiddelde stijging met 14 procent opgetekend.

“De hoge score in de financiële sector wordt wel mee gedragen door de sterke groei bij de topverdieners, maar toch genoten ook de andere werknemers in de bankwereld sterkere salarisverhogingen dan in de rest van de Britse economie”, zeggen de onderzoekers.

Inflatie

Er wordt daarbij in het rapport gewag gemaakt van een breuk met de voorbije periode. Tijdens de tweede helft van het voorbije decennium werd de sterkste salarisgroei immers opgetekend in de lagere looncategorieën.

De gemiddelde loonstijging die op de Britse arbeidsmarkt kan worden opgetekend, werd de voorbije maanden door de dalende werkloosheid, die in februari een niveau van 5,4 procent liet optekenen.

“De loongroei heeft echter geen gelijke tred kunnen houden met de toenemende inflatie door de oplopende brandstofkosten en stijgende energierekeningen, verergerd door de Russische oorlog in Oekraïne. “De inflatie bereikte in maart een niveau van 7 procent en zal naar verwachting later dit jaar een hoogtepunt bereiken van bijna 10 procent”, wordt er opgemerkt.

Een woordvoerder van UK Finance, de federatie van de Britse financiële dienstverleners, wees erop dat banken en aanverwante services in het hele land een belangrijke bron van werkgelegenheid vormen. “De sector levert een breed scala aan hoogopgeleide banen op en vormt een van de belangrijkste bronnen van belastinginkomsten voor de overheid.”

(kg)

Meer