Bank of Engeland: ‘Koop enkel cryptomunten als u bereid bent al uw geld te verliezen’

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of Engeland, heeft beleggers gewaarschuwd voor de gevaren van cryptomunten. ‘Cryptomunten hebben geen intrinsieke waarde. Mensen die daar willen in beleggen, moeten bereid zijn al hun geld te verliezen’, zei hij donderdag tijdens een persconferentie.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds het najaar van 2020 zijn de cryptomunten aan een stevige opmars bezig. Centrale banken wereldwijd hebben zich al meermaals kritisch geuit over de cryptomunten. Munten, zoals Bitcoin (BTC), willen net afstappen van een centraal toezicht. Andrew Bailey is dan ook niet de eerste gouverneur van een centrale bank die waarschuwt voor de gevaren van een belegging in cryptomunten. Begin dit jaar heeft Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, bijvoorbeeld gezegd dat Bitcoin zeer speculatief is.

Tijdens een persconferentie donderdag heeft Bailey zich kritisch geuit over de cryptomunten. ‘Ze hebben geen intrinsieke waarde. Dat wil niet zeggen dat mensen er geen waarde aan hechten, want ze kunnen een extrinsieke waarde hebben. Maar ze hebben geen intrinsieke waarde’, klonk het.

‘Al uw geld verliezen’

‘Ik ga dit nog eens heel bot zeggen,’ voegde hij eraan toe. ‘Koop ze alleen als u bereid bent al uw geld te verliezen.’ Het is niet de eerste keer dat Bailey waarschuwt voor de gevaren van een belegging in cryptomunten. In 2017 heeft hij als algemeen directeur van de Financial Conduct Authority (FCA) ook al eens gezegd dat een belegging in cryptomunten kan resulteren in het verlies van al uw kapitaal.

De cryptomunten hebben de afgelopen maanden opnieuw heel wat terrein gewonnen. Sinds de start van 2021 is de waarde van Bitcoin gestegen van 9.950 tot 57.500 dollar (op het moment van dit schrijven). Op het hoogtepunt was de munt zelfs 64.000 dollar waard. Tegenstanders van de munt zeggen dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer de bubbel barst.

Tweets van Musk

Voorstanders zijn er dan weer van overtuigd dat cryptomunten een volwaardig alternatief zijn voor valuta. Zo heeft Elon Musk met zijn bedrijf Tesla voor 1,5 miljard dollar aan BTC gekocht. Uit de kwartaalresultaten van Tesla bleek dat hij gedurende de eerste drie maanden van het jaar 100 miljoen dollar winst heeft gerealiseerd door Bitcoins te verkopen. Musk wou naar eigen zeggen aantonen dat Bitcoin een serieus alternatief is voor cash op de balans.

Musk zal dit weekend overigens te zien zijn tijdens een uitzending van Saturday Night Live. Cryptobeleggers verwachten dat hij tijdens dat tv-optreden iets zal zeggen over Dogecoin (DOGE). Musk is er de afgelopen maanden al meermaals in geslaagd om de grapmunt naar omhoog te tweeten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20