Azië blijft eerste bestemming voor citytrips

Azië blijft het centrum van het stadstoerisme. De regio telt drieënveertig van de honderd populairste bestemmingen voor citytrips in de hele wereld. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Euromonitor. Het Aziatische aandeel in het stadstoerisme is de voorbije jaren ook sterk gestegen. Zes jaar geleden was het continent met vierendertig locaties in de top honderd vertegenwoordigd.

Volgens Euromonitor zal het wereldwijde stadstoerisme dit jaar 1,5 miljard reizigers aantrekken. Dat betekent een stijging met 4,2 procent tegenover vorig jaar. De honderd populairste bestemmingen vertegenwoordigen samen bijna 47 procent van die trafieken.

Londen

‘Aziatische bestemmingen profiteren van de toenemende reislust van de Chinese consument,’ verduidelijkt Euromonitor. ‘Maar de stijgende inkomens van andere Aziatische burgers versterken eveneens de interesse in reizen tussen verschillende locaties op het continent. Daarnaast geniet Azië tevens een toenemende interesse van reizigers uit het Midden-Oosten en Afrika.’

Met tweeëndertig bestemmingen in de top honderd – een status-quo tegenover vorig jaar – blijft Europa voor citytrips de tweede belangrijkste bestemming van de wereld. ‘Door de onzekerheid rond de brexit moet Londen wel rekening houden met een lichte achteruitgang,’ benadrukt Euromonitor.

Ook Noord-Amerikaanse bestemmingen laten in het algemeen een goede prestatie optekenen, maar de meeste steden moeten door de toenemende concurrentie uit Azië en Europa in de rangschikking wel enkele plaatsen prijsgeven.

Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika daarentegen blijkt het stadstoerisme moeilijke tijden te beleven. Mexico City is uit de top honderd verdwenen. Het continent heeft in die ranglijst nog slechts vier vertegenwoordigers. Bovendien zijn al die bestemmingen een aantal plaatsen gedaald.

Het Midden-Oosten en Afrika toont volgens Euromonitor een stabiele groei. Saudi-Arabië maakt wel een terugval in het religieuze toerisme door. Anderzijds blijkt een hernieuwde belangstelling voor Egyptische bestemmingen. Caïro stijgt in de rangschikking, terwijl Hurgada zelfs voor de eerste keer in de top honderd verschijnt.

Hongkong blijft ook dit jaar, ondanks de politieke onrust, voor citytrips de meest populaire bestemming van de wereld. Op de tweede plaats staat Bangkok, gevolgd door Londen, Macau, Singapore, Parijs, Dubai, New York, Kuala Lumpur en Istanboel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20