Autosector vangt zwaarste exportklappen van coronacrisis

De Belgische handel heeft een stevige tik gekregen tijdens de eerste lockdown. Dat blijkt uit een rapport van het agentschap Buitenlandse Handel. De uitvoer van de automobielsector kende de grootste terugval, met een terugval van 3,2 miljard euro. De Belgische farmasector voerde als enige van alle sectoren meer uit dan voorheen.

Het coronavirus stuurde de wereldwijde handelsstromen danig in de war. De Belgische export daalde met 17,8 procent tijdens de eerste lockdownperiode van maart tot mei. De invoer ging er met 18,1 procent op achteruit.

Onderdelen en edelstenen

De grootste daling werd opgetekend in de uitvoer van voertuigen en onderdelen. Doordat de levering van onderdelen in sommige gevallen stilviel, blokkeerde de productieketen en rolden er minder wagens van de band. Bovendien was er ook minder vraag naar auto’s bij consumenten. Audi (Vorst) en Volvo (Gent) hebben autofabrieken in België.

Ook de sector van edelstenen en edelmetalen, en meer specifiek de diamantindustrie in Antwerpen, kreeg het zwaar te verduren. Mensen bleken tijdens de crisis minder nood te hebben aan luxeproducten. In België daalde de waarde van de uitvoer met 2,1 miljard euro.

De farmasector bleek als enige immuun voor de gezondheidscrisis. Niet verwonderlijk volgens het rapport, want België heeft een goede reputatie op vlak van onderzoek naar geneesmiddelen en vaccins. De export van Belgische farmabedrijven bedroeg iets meer dan 10,5 miljard euro tijdens de maanden maart-mei, een groei van 47,5 procent.

Impact blijft groot

Uit een afzonderlijke studie van kredietverzekeraar Credendo en weekblad Trends blijkt dat vier op de vijf bedrijven een negatieve impact ondervindt van de crisis. Het gaat onder meer om gedaalde vraag, annuleringen en logistieke problemen. Zes op de tien bedrijven vrezen dat de pandemie hun export ook volgend jaar nog zal beïnvloeden.

Fabienne l’Hoost, directeur-generaal van het Agentschap voor Buitenlandse Handel, ziet bereidheid bij de bedrijven om het nodige te doen om verloren markten terug te winnen. De economische missies met prinses Astrid en de staatsbezoeken beschouwt ze als ‘waardevolle instrumenten’ om de bedrijven te helpen.

Volgend jaar zijn er uitzonderlijk drie in plaats van twee prinselijke zendingen, nadat de missies van dit jaar niet konden plaatsvinden. Senegal, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten krijgen een Belgische delegatie op bezoek. In 2022 trekken de Belgen naar Japan en Australië. Er is nog geen plannen om ook dan een derde missie te organiseren, zegt L’Hoost.

Meer