Automatische piloot Tesla ‘een aanzienlijk gevaar voor het wegverkeer’

Tesla krijgt mogelijk een zware klap te incasseren in Duitsland. Volgens een intern rapport van het Duitse ministerie voor Transport is het automatische besturingssysteem van de autonome wagen niets minder dan ‘een aanzienlijk gevaar voor het wegverkeer.’ Dat meldt de Duitse publicatie Der Spiegel. In Florida had de automatische piloot van Tesla in mei van dit jaar al een dodelijk ongeval veroorzaakt.

Volgens het ministerie vertoont het systeem verschillende gebreken, maar het belangrijkste is dat de chauffeur niet wordt verwittigd wanneer het voertuig in een situatie terechtkomt die de automatische piloot niet aan kan.

De Duitse regering preciseert evenwel dat de tests nog steeds aan de gang zijn en dat op dit moment nog geen definitieve conclusies getroffen kunnen worden.

In Duitsland mag de automatische piloot sowieso enkel geactiveerd worden wanneer de chauffeur op ieder moment de controle over het voertuig behoudt.

Een dode in Florida

Het automatische besturingssysteem van de Tesla Model S ligt sinds 7 mei onder vuur nadat een Amerikaans chauffeur overleed ten gevolge van een aanrijding met een vrachtwagen die de software niet had kunnen ontdekken. Ook in China deden zich problemen voor.

Sinds dan heeft Tesla een wijziging aan het systeem doorgevoerd en wordt voortaan meer een beroep gedaan op radars. Tesla zegt echter dat aan elke gebruiker duidelijk wordt gemaakt dat Autopilot als een assistent voor de chauffeur moet worden bestempeld. De bestuurder moet in alle omstandigheden de controle en de verantwoordelijkheid over de auto hebben. “De chauffeur moet op elk ogenblik klaar zijn om de besturing van de wagen over te nemen,” aldus de Amerikaanse autobouwer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20