Autolening met uitkering

Een lening voor de financiering van auto als je alleen een uitkering ontvangt kan vaak lastig zijn. Voordat je een dergelijke lening af gaat sluiten si het bovendien aan te raden om te bekijken of dit wel verantwoord is. Indien je de autolening namelijk niet terug kunt betalen met enkel je uitkering, dan kunnen je financiële problemen wellicht nog groter worden. Je moet dan ook altijd goed nagaan of er geen andere oplossingen zijn om je auto te financieren.

Lenen met een uitkering

Het type uitkering dat je ontvangt maakt bij het lenen voor de financiering van een auto eigenlijk weinig uit. Het maakt dus geen verschil of je nu rond moet komen van bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een invaliditeitsuitkering, in alle gevallen zullen je inkomsten evenveel zijn als die uit een voltijdse baan. Banken zijn echter commerciële instellingen en dus uit op het behalen van winst, het afsluiten van een lening met een uitkering kan dus behoorlijk wat obstakels met zich meebrengen.

Maak een vrijblijvende simulatie (tip)

AanbiederGratis adviesHypotheek vergelijken (tip)
Tip: leen tot 110% van uw voertuig.Maak een simulatie
Tip: voordelige lening voor een nieuwe wagenMaak een simulatie
Tip: persoonlijke lening voor een tweedehands auto zonder omwegen. Maak een simulatie 

Let op: geld lenen kost ook geld!

Beslaglegging bij aanhoudende betalingsproblemen

Voor banken is het van groot belang dat je een lening volgens afspraak terug kan betalen. Indien je daar niet op tijd in slaagt dan kan er eventueel beslag gelegd worden op je uitkering, net zoals dat bij iemand met een salaris kan gebeuren. Een kredietverstrekker zal echter in geen geval beslag kunnen leggen op heel je uitkering.

In principe kan dus ook op uitkeringen beslag worden gelegd, maar niet op het volledige bedrag. Bovendien zijn er een aantal uitzonderingen waar in principe geen beslag op gelegd mag worden:

  • een uitkering voor wezen,
  • een leefloon,
  • een tegemoetkoming voor mindervaliden,
  • kinderbijslag,
  • inkomstengarantie voor ouderen,
  • financiële steun van een OCMW.

Uitzondering op deze regel zijn alimentatieschuldeisers, zij mogen wel beslag leggen op de eerdergenoemde inkomsten.

Bereken de te verwachten maandlasten

In de regel is een uitkering is geen enorm geldbedrag. Op het moment dat je een lening af wilt sluiten terwijl je rond moet komen van een uitkering, dan dien je rekening te houden met het feit dat er maandelijks niet veel geld zal overblijven om van te leven. Bij een tijdelijke uitkering en uitzicht op hervatting van je werk dan is je situatie aanzienlijk gunstiger. Toch zal ook in dat geval een kredietverstrekker vaak uitgaan van de huidige situatie.

Wellicht dat je, voordat je een autolening af gaat sluiten, eerst beter kunt nagaan of er geen andere oplossingen zijn om het benodigde geld bijeen te krijgen. Wellicht heb je spullen in huis die je niet meer nodig hebt, maar die je nog wel kunt verkopen.

Welke lening is mogelijk met een uitkering?

Om een lening bij een bank af te kunnen sluiten, dien je inkomsten uit arbeid te hebben. Bij kleinere leningen wordt er uiteraard ook naar uitkeringen gekeken, maar een autolening afsluiten voor een nieuwe auto van bijvoorbeeld 20.000 euro zal niet tot de mogelijkheden behoren.

Een minilening afsluiten met een uitkering

Een minilening afsluiten met een uitkering is vaak geen probleem. Vaak kun je een dergelijke kleine lening (maximaal 1000 euro) zelfs nog aangaan als je vermeld staat op de zwarte lijst van het CKP. Je moet je echter wel bedenken dat een minilening relatief duur is, zelfs al gaat het om een gering leenbedrag. Ook in vergelijking met andere leenvormen kan een minilening als duur worden aangemerkt. Bovendien zul je het geld, dat je leent door middel van een minilening, al binnen een korte termijn (binnen drie maanden) weer terug dienen te betalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20