Autobouwer Tesla helpt vaccins ontwikkelen

Tesla, dat woensdag de waardevolste autobouwer ter wereld werd, stapt in biotech. Het bouwt Duitse vestigingen om tot labo’s voor de vaccinmaker CureVac. Dat tweette Tesla-CEO Elon Musk donderdag.

CureVac heeft het nieuws ondertussen bevestigd, maar gaat niet verder in detail. De twee bedrijven bouwen samen ‘een geautomatiseerde fabriek’ voor de productie van mRNA-technologie, die eiwitten aanmaakt in het lichaam om de afweercellen te trainen. Dat is de basis van bijna elk vaccin van CureVac.

Het Duitse biotechbedrijf is ook bezig met de productie van een coronavaccin, maar geen een van de twee bedrijven wou ingaan op de vraag of dat ook in de Tesla-fabrieken zal geproduceerd worden.

Immuuntherapie

Tesla stelt de fabrieken van zijn Duitse dochter Grohmann ter beschikking. De autobouwer nam het ingenieursbureau over in 2016 in wat Musk ‘de eerste overname van betekenis in onze geschiedenis’ noemde. Hoeveel de deal gekost heeft, is niet geweten.

CureVac, dat voor 23 procent in handen is van de Duitse overheid, is een Duits biotechbedrijf dat zich bezighoudt met de productie van vaccins tegen infectieziekten en medicijnen tegen voornamelijk kanker. Het gebruikt daarvoor immuuntherapie, waarbij goede cellen leren om slechte cellen aan te vallen. Sinds vorige maand is het ook begonnen met testen op mensen voor zijn coronavaccin, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

‘Te veel vals positieve testen’

De aankondiging van de samenwerking kwam uit een reeks tweets van Musk waarin hij argumenteerde dat de recente stijging van het aantal coronabesmettingen in de Amerikaanse cijfers puur een gevolg was van foute testen. ‘Er zijn te veel vals positieve testen’, schreef hij. ‘Dat is waarom het aantal positieve tests blijft stijgen terwijl het aantal hospitalisaties en overlijdens daalt.’

Musk lijkt niet erg te geloven in Covid-19. In maart tweette hij dat de paniek rond het coronavirus ‘dom’ was en twee maanden geleden heropende hij zijn Californische Tesla-fabriek nadat die eerder was gesloten door de overheid. Niet verrassend raakten meteen een aantal werknemers besmet met Covid-19.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20