Auto leasen als particulier of bedrijf?

 

Er doen zich vandaag de meest wilde verhalen de ronde over de problemen die je kunt krijgen als je een auto gaat leasen. Toch zijn er ook een heleboel mensen die zweren bij deze formule en willen van niets anders meer horen. In bepaalde gevallen kan het dan ook zeker verstandig zijn om een auto te kopen in plaats van deze te leasen. Toch wil dit niet per definitie zeggen dat je de leasemogelijkheden voor je persoonlijke situatie altijd direct moet afwijzen. Het leasen van een auto heeft namelijk zowel voor- als nadelen. Was dat namelijk niet het geval dat zouden niet zoveel mensen vol tevredenheid in een prachtige leaseauto rondrijden.

Wat betekent een auto leasen

schermafbeelding-2016-09-20-om-13-32-02Leasen is in België een systeem dat veelvuldig wordt toegepast, en maakt voor een heleboel ondernemingen al standaard deel uit van de regels. Een auto leasen betekent dat je een soort financiering regelt, waarbij er echter een onderscheid wordt gemaakt tussen het eigendom en het eigenlijke gebruik van de auto. Bij de ondertekening van een leaseovereenkomst zijn in de regel een drietal partijen betrokken:

  • de gebruiker van de auto,
  • de leasingmaatschappij,
  • de onderneming die de auto levert.

De leasingmaatschappij kan een bank, een onafhankelijke onderneming of zelfs de fabrikant zijn. Om te bepalen wat de beste leaseoplossing is, zijn geen standaard regels opgesteld en alles zal dan ook vooraf afhangen van de manier waarop de auto wordt gebruikt. Voordat je een auto wilt gaan leasen is het absoluut aan te raden om bij een heleboel verschillende partijen zoveel mogelijk relevante informatie in te winnen.

De twee belangrijkste autoleaseformules

In de praktijk blijken een tweetal leaseformules gebruikt te worden, te weten:

  1. operationeel leasen van een auto,
  2. financieel leasen van een auto.

Operationeel leasen van een auto

Deze formule zal in het bijzonder van toepassing zijn op mensen die voornamelijk de auto willen gebruiken, zonder deze aan het einde van de leaseperiode te willen kopen. In een dergelijke situatie zijn diverse extra diensten mogelijk, bijvoorbeeld een extra maandelijkse premie waarmee het onderhoud van de auto wordt gedekt. Maar ook kun je vaak bij een leaseformule extra verzekeringen en andere diensten afsluiten en zo alleen nog maar rekening te houden met het autorijden en het regelmatig vullen van de tank.

Financieel leasen van een auto

Bij het financieel leasen van een auto zal voornamelijk uit worden gegaan van het financieren van de auto en op die manier, aan het einde van de leasetermijn het voertuig in eigen bezit te krijgen. Aan het einde van de leaseovereenkomst kan de auto dan zonder enige verplichting, van de leasingmaatschappij worden gekocht.

Hoeveel kost een auto leasen?

Om de prijs van het leasen van een auto te bepalen dien je rekening te houden met uiteenlopende factoren. Hierbij moet je natuurlijk denken aan de aankoopprijs, maar eveneens aan de restwaarde van het voertuig. De restwaarde is immers de geschatte verkoopprijs aan het einde van de leaseperiode. Deze waarde zal door de leasematschappij vooraf worden geschat aan de hand van onder andere:

  • de soort brandstof,
  • het brandstofverbruik van het voertuig.
  • de populariteit van het merk en type,
  • de betrouwbaarheid van het voertuig,
  • de kleur van de auto,
  • de kostprijs van de auto per kilometer
  • garagekosten,
  • onderhoudskosten,
  • het type banden van de auto.

Er kunnen zich om die reden dan ook vreemde situaties voordoen en bijvoorbeeld een, op het eerste gezicht, duurdere auto met meer voordeel kan worden geleased, dan een wagen die in de catalogus lagere staat gewaardeerd.

schermafbeelding-2016-09-20-om-13-32-06

Factoren die bepalend zijn bij leasen van een auto

Je kunt pas beoordelen of een leaseauto past in je persoonlijke situatie als je de verschillende factoren onder de loep hebt genomen die hier invloed op uit kunnen oefenen. Hierbij kun je denken aan factoren zoals:

  • de hoogte van je inkomen,
  • de leasesom die je kunt betalen,
  • de eventuele aanbetaling die je kunt, of wilt, doen,
  • eventueel lopende schulden,
  • je leen- en aflossingsgeschiedenis,
  • de hoogte van de maandelijkse betalingen die je kunt doen,
  • het aantal kilometers dat je jaarlijks met de auto rijdt,
  • eventuele bijdrage van je werkgever,

Om je een beetje op weg te helpen hebben we hieronder de meest belangrijke plus- en minpunten van het leasen van een auto op een rijtje gezet.

Pluspunten van het leasen van een auto

Het leasen van een auto heeft absoluut een aantal belangrijke voordelen, te weten:

  • Je rijdt altijd in een nieuwe auto. Zeker voor mensen die graag gezien worden in een mooie auto zal dit zeker één van de meest belangrijke factoren zijn om voor een leaseformule te kiezen. Je rijdt dan namelijk altijd in een jonge auto die er op en top uit zal zien. Voor deze doelgroep is het rijden in een leaseauto soms zelfs een soort statussymbool geworden.
  • Voordat je een leaseauto kunt rijden hoef je in de regel niet veel kosten te maken. In sommige gevallen kan er bij het leasen van een auto sprake zijn van aanbetalingkosten. Op het moment dat je een aanbetaling moet betalen, dan zal dat doorgaans slechts een gering bedrag zijn.
  • Je hebt aanzienlijk minder vaak te maken met onderhoud- en reparatiewerkzaamheden aan de auto. Je rijdt immers in altijd in een nieuwere auto, die over het algemeen minder vaak in de garage belanden voor onderhoudsbeurten of reparaties dan auto die al wat ouder zijn. Voordat er daadwerkelijk problemen met de auto ontstaan, is deze doorgaans weer vervangen door een nieuwer exemplaar. Een leaserijder zal om die reden dan ook veel minder te maken krijgen met werkzaamheden die iets te maken hebben met de slijtage van remmen of een transmissie die dienst weigert. Zeker als je een druk leventje leidt, dan zal het rijden in een leaseauto vaak betekenen dat je je minder druk hoeft te maken en er net wat minder stress op je pad komt.
  • De kosten die leaseauto met zich meebrengt, zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de belasting waardoor de formule soms extra aantrekkelijk zal zijn.
  • Je kunt in een duurdere leaseauto rijden dan het exemplaar dat je je eigenlijk zou kunnen veroorloven. Hiermee is tevens het mysterie opgelost van al die mensen die in prachtige auto rondrijden, maar waarvan je je afvroeg hoe zij dit voor elkaar hebben weten te krijgen. Het gros van de luxe auto’s die je op de weg tegenkomt, zal namelijk zijn geleased.
  • Maandelijks hoef je, als je je auto leaset, met lagere betalingen rekening te houden. Bepaalde kostenposten zitten namelijk in de leaseprijs inbegrepen. Bovendien hoef je meestal ook minder belasting te betalen. De heffing op de leaseauto wordt immers alleen geheven over de waarde van de auto waar je op dat ogenblik in rijdt. De maandelijkse kosten om in een auto te kunnen rijden, kunnen op die manier zelfs gehalveerd worden zolang je het voertuig leaset.
  • Een autolening bij de bank is vaak beperkt en wanneer je dus een duurdere auto wilt rijden, dan is leasen meestal de enige oplossing die overblijft. Bovendien hoef je elke maand minder te betalen om in deze auto te rijden, dan wanneer je met behulp van een autolening je voertuig had gefinancierd. Zonder een auto te kopen kun je dus toch in een schitterende wagen rijden en dat voelt voor de meeste leaserijder maar wat prettig.

Minpunten van het leasen van een auto

Helaas is het leasen van een auto niet altijd rozengeur en maneschijn. Er zijn kleven dan ook een aantal minpunten aan deze formule. Pas wanneer je deze minder gunstige factoren kent, kun je voor jezelf beoordelen of een leaseauto bij je persoonlijke wensen en situatie aansluit. Een aantal nadelen van het leasen van een auto zijn:

  • Het bedrag dat op de leaseovereenkomst staat vermeld kan niet worden gewijzigd, zelfs niet als je met het voertuig betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval en de auto total loss is verklaard. Je wordt in dergelijke gevallen immers nog altijd verantwoordelijk gehouden waardoor de afspraken, die vast zijn gelegd in de leaseovereenkomst, volledig van kracht blijven. Zelfs wanneer een verzekeringsmaatschappij je aanzienlijk minder uitkeert voor de geleden schade, dan dien je nog het volledige bedrag aan de leasemaatschappij te voldoen. Op het moment dat je een auto wilt gaan leasen, is het zeker aan te bevelen om deze hiaat met een extra verzekering op te vangen. Zo ben je er zeker van dat je tegen een dergelijk verschil bent gedekt en dat je de leasemaatschappij geen extra geld uit zak hoeft te betalen.
  • In de meeste leaseovereenkomsten staat een bepaalde tijds- en afstandbeperking vermeld Op het moment dat je dan te veel kilometers met de leaseauto hebt gereden, voordat de leaseperiode is verstreken, dan dien je in een dergelijke situatie een boete te betalen voor iedere elke kilometer die je af hebt gelegd met het voertuig. Voordat je een auto wilt gaan leasen is het dus van groot belang om te weten hoeveel kilometers per jaar je met de wagen af gaat leggen. Doe je dit namelijk niet dan zal het bijhouden van alle kilometers die je aflegt met de leaseauto voor een heleboel extra administratieve rompslomp, stress en frustratie gaan zorgen. Hoewel je altijd in onderhandeling kunt gaan met de leasemaatschappij over de kilometerstand, zal deze beperking als een enorm minpunt worden gezien van het leasen van een voertuig. Wel is het zo dat, wanneer je er in slaagt om onder het afgesproken aantal jaarlijkse kilometers te blijven, dan zal je dit absoluut voordeel opleveren. De niet gereden kilometers van de leaseauto worden dan namelijk niet in rekening gebracht.
  • Hoewel een leaseauto voor de wet niet tot je eigendommen mag worden gerekend, blijf je toch verantwoordelijk voor de kosten van reparaties die buiten de garantie vallen. Het leasen van een auto wil dan ook niet per definitie zeggen dat je altijd kunt profiteren van alle voordelen van deze formule. Bovendien zal de leaseovereenkomst een belemmering zijn voor het aanbrengen van wijzigingen in deze situatie, zoals wanneer je een auto zou hebben gekocht en voor extra accessoires hebt gekozen.
  • Nadat je je handtekening onder een leasecontract hebt gezet, zit je voor de duur van de totale looptijd aan de leasemaatschappij vast. Pas wanneer de looptijd van de leaseovereenkomst verstreken is, zul je weer je eigen weg kunnen gaan. Een leaseauto mag je dus ook niet tijdens de leaseperiode aan een ander verhuren, zoals dat onder bepaalde voorwaarden mogelijk is als je een woning huurt en deze (voor een gedeelte) wilt onderverhuren.
  • Je bent aansprakelijk voor bepaalde vormen van schade die aan een leaseauto toe zijn gebracht. Hierbij kun je denken aan vieze vlekken op de achterbank die plakkerige kinderhandjes achter hebben gelaten, of de rafeltjes die aan de bekleding zitten door toedoen van je puppy. In dit soort situatie dien je dan ook extra slijtagekosten te betalen op het ogenblik dat je geen gebruik meer maakt van de geleasede auto. Op dergelijke extra kosten zit je uiteraard niet te wachten.
  • Door een auto te leasen blijf je geld betalen aan de leasemaatschappij. Indien je het maandelijkse bedrag dat je betaalt voor een leaseauto zou sparen, dan zou je na verloop van tijd, als gevolg van rente-uitkering, met een saldoverhoging te maken krijgen. Bij een leasecontructie is dat echter niet aan de orde. Aan het einde van de leaseperiode hebben de maandelijkse betaling je niets extra opgeleverd.
  • Een leaseauto kopen aan het einde van een leaseperiode is aanzienlijk duurder dan wanneer je de auto had gekocht. Vaak zelfs is het kopen van een leaseauto na het verstrijken van de leaseperiode een stuk duurder dan een vergelijkbaar voertuig financieren met een lening bij de bank.
  • Je blijft verantwoordelijk voor de betalingen gedurende de volledige leaseperiode, zelfs op het ogenblik dat je je baan verliest of wanneer je onverwacht in financieel zwaar weer terecht bent gekomen. Je kunt de betaling van de leaseauto in dergelijke gevallen waarschijnlijk minder makkelijk, of zelfs helemaal niet meer, opbrengen, maar toch zal de leasemaatschappij de betalingen eisen. Indien je niet aan de betalingsverplichting van de leaseauto kunt voldoen dan zal er in de regel over worden gegaan tot de verkoop van het voertuig op een veiling. Een dergelijke verkoop zal echter in de meeste gevallen minder geld in het laatje brengen dan je aan de leasemaatschappij dient te voldoen. Bij wet is bepaald dat je in een dergelijke situatie verplicht bent om het verschil aan de leasemaatschappij alsnog te betalen. Bovendien zul je op de koop toe op een registratie op de zwarte lijst van het CKP kunnen rekenen waardoor zelfs een aanvraag van een toekomstige lening of krediet nadelig beïnvloed kan worden.

7 redenen waarom een auto leasen niet altijd een zo een goed idee is

schermafbeelding-2016-09-20-om-13-34-03Kort samengevat kun je dus stellen dat er een zevental redenen zijn waarom het niet altijd gunstig is om een auto te leasen:

  1. Het bedrag op de leaseovereenkomst staat vast, zelfs als deze ernstige schade op heeft gelopen,
  2. Door het afsluiten van een leaseovereenkomst ben je gebonden aan een bepaald aantal kilometers dat je boetevrij mag rijden met het voertuig,
  3. Niet gedekte reparaties van een leaseauto zullen door de gebruiker betaald moeten worden,
  4. Gedurende de volledige leaseperiode blijft de gebruiker verantwoordelijk voor de leasekosten en kan deze niet aan een ander overdragen,
  5. Het geld dat je voor een leaseauto betaalt, zal niet in waarde stijgen, zoals bij een spaarplan,
  6. Een auto leasen is zelfs duurder dan een auto met behulp van een lening financieren,
  7. Zelfs als je de leasekosten niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld door verlies van je baan of een financiële tegenslag, blijf je verantwoordelijk voor de betaling van een eventueel verschil dat er ontstaat na een executieverkoop van het voertuig.

Valkuilen bij een auto leasen

Hoewel het leasen van een auto zo eenvoudig lijkt, je kunt immers bij een heleboel leasemaatschappijen terecht voor een breed scala aan voertuigen, is de prijs die je gepresenteerd krijgt toch niet altijd hetzelfde als op de rekening. Bij het afsluiten van een leaseovereenkomst moet je dan ook rekening houden met een aantal valkuilen, zoals:

  • De looptijd is vaak te lang om te kunnen overzien. Vaak is het al lastig om een paar maanden of een jaar vooruit te blikken. In sommige gevallen is het aan te raden om extra flexibiliteit in te bouwen, bijvoorbeeld als er sprake is van variërende inkomsten. Een langere leaseperiode is wellicht op het moment van afsluiten voordeliger, maar wanneer er iets anders loopt dan je had verwacht zul je vaak juist duurder uit zijn.
  • De koppeling van het rentedeel van de leaseovereenkomst aan de totale nieuwprijs van het voertuig. In de regel worden alleen operationele onderdelen aan de leaseovereenkomst toegevoegd. Je kunt hierbij ondermeer denken aan pechhulp, onderhoud en verzekeringen. Het kan zelfs gebeuren dat er afleveringskosten mee worden genomen in de overeenkomst ondanks het feit dat bijna elke leasemaatschappij tegen een gereduceerde prijs auto’s in kan kopen. Bij voorkeur vraag je per onderdeel van de leaseovereenkomst om transparantie op het ogenblik dat de prijs erg hoog lijkt te zijn. Hierbij is het zaak te achterhalen waardoor een dergelijk verschil is ontstaan.
  • Winterbanden worden steeds vaker standaard tot de leaseovereenkomst gerekend. Dit ondanks het ontbreken van bewijzen voor minder schadegevallen door het gebruik ervan. Wel is vast komen te staan dat winterbanden beter bestand zijn bij lage temperaturen, sneeuw en ijs. Automobilisten die beschikken over een voertuig met winterbanden zijn echter ook eerder geneigd om minder voorzichtig te zijn met als gevolg dat de voordelen weer teniet gedaan worden. Vaak is het alleen noodzakelijk om winterbanden in de leaseovereenkomst op te nemen als je met het voertuig zogenaamde wintersportlanden gaat bezoeken. In deze landen zijn winterbanden namelijk verplicht. Uiteraard dien je altijd naar de meerprijs te vragen en te berekenen of met de gereden kilometers voordeliger zijn dan privé winterbanden op de leaseauto te laten leggen gedurende de wintermaanden.
  • Het schatten van het aantal te rijden kilometers is vaak behoorlijk lastig. Om die reden maken leasemaatschappijen dan ook gebruik van zogenaamde meer- en minderkilometers. Meerkilometers zijn in bijna alle gevallen duurder dan de minderkilometers in mindering worden gebracht. Voor het ondertekenen van een leaseovereenkomst dien je dan ook te informeren naar de prijzen die aan meer- en minderkilometers hangen.
  • Een vervangende auto bij onderhoud of schade is niet standaard inbegrepen in de leaseprijs. Toch zal ook een leaseauto van tijd tot tijd onderhoud nodig hebben of gerepareerd moeten worden. Een vervangend voertuig is in dat soort situaties meestal wel gewenst voor de duur van één of meerdere dagen. Wanneer een vervangende auto niet inbegrepen is in de leaseprijs dan zul je zelf de, vaak hoge, kosten voor een tijdelijke huurauto moeten betalen. Over de prijzen en een eventueel vervangend voertuig moeten dan ook altijd duidelijke afspraken worden gemaakt met de leasemaatschappij. Alleen zo voorkom je dat je te maken krijgt met onvoorziene, en doorgaans onnodige, meerkosten van een leaseauto.

Conclusie

In de regel zullen mensen, die over veel geld beschikken geld, hun vermogen steken in waardevermeerderingen en investeringen. De waarde van hun geld zal op deze manier dan ook stijgen, en niet kelderen zoals dat doorgaans bij auto’s gebeurt. Sommige mensen zijn rijk omdat ze rond blijven rijden in een tweedehands auto en een groot deel van hun leven in hetzelfde huis blijven wonen. De rijkdom is dan vooral te danken aan het feit dat deze mensen hun bezittingen als een grote investering zien die slechts in uitzonderlijke gevallen de waardestijging doormaken die bij de aanschaf in het vooruitzicht werd gesteld. Het leasen van een auto is dan ook niet altijd de meest geschikte vorm om het geïnvesteerd vermogen wat meer waarde te geven.

Aan de andere kant zal voor bepaalde personen hun auto een belangrijk onderdeel zijn van hun leven. Deze groep mensen zal er bijvoorbeeld enorm van genieten om in een fraaie nieuwe auto rond te kunnen rijden. Door zich geen zorgen te hoeven maken over het onderhoud van een ouder voertuig voelen zij zich dan ook de koning te rijk. Uiteraard kan het leasen van een auto worden vergeleken met het huren van een woning omdat je elke maand een bepaald bedrag moet betalen waarvan je op geen enkele manier eigen vermogen mee op kunt bouwen. Voor mensen die echter genieten van het rijden in een nieuwe auto zal deze factor wellicht een ondergeschikte rol spelen. Voor hen is het plezier van het gebruik van de leaseauto de extra kosten die op jaarbasis betaald moeten worden absoluut waard.

Maar ongeacht of je nu een auto koopt, of er eentje leaset, in alle gevallen zul je een zeer persoonlijke beslissing moeten maken. Hierbij dien je voor jezelf, uiteraard op een eerlijke manier, alle voor- en nadelen af dienen te wegen. Je moet dus goed nadenken over wat je graag zou willen, maar ook over je je financiën en de situatie waarin je op een bepaald ogenblik verkeerd, voordat je definitief een besluit neemt. Zonder eerst goed nagedacht, en gewikt en gewogen te hebben, een auto gaan leasen zal vaak niet zo een verstandig besluit blijken te zijn.

Meer