Austrian Airlines vliegt niet langer tussen Wenen en Salzburg

In Oostenrijk stopt luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines met zijn binnenlandse vluchten tussen Wenen en Salzburg. Dat heeft de maatschappij aangekondigd. De service wordt vervangen door extra treinritten tussen de twee steden. Met de maatregel wil Austrian Airlines tegemoet komen aan de voorwaarden die de Oostenrijkse regering aan een hulppakket van 600 miljoen euro voor de redding van de maatschappij had gekoppeld.

De autoriteiten hadden daarbij te kennen gegeven dat Austrian Airlines duurzame initiatieven diende te ontwikkelen en zijn ecologische voetafdruk af te bouwen.

Onder meer was bepaald dat Austrian Airlines moest afstappen van vluchten die door een treinreis van maximaal drie uur zouden kunnen worden vervangen.

‘Vanuit Salzburg is het perfect mogelijk om binnen dat tijdsbestek zonder overstappen de luchthaven van Wenen te bereiken,’ betoogde Alexis von Hoensbroech, topman van Austrian Airlines. ‘Daarom is een treinrit op deze verbinding een milieuvriendelijker alternatief voor het vliegtuig.’

De vliegreis tussen Salzburg en Wenen duurt ongeveer vijfenveertig minuten. Wanneer echter ook rekening wordt gehouden met de tijd die de reizigers nodig hebben om de luchthaven te bereiken en de veilgheidscontroles te passeren, wordt de treindienst echter een valabel alternatief.

De nieuwe service gaat tijdens de tweede helft van deze maand van start. Dagelijks zullen er tussen Wenen en Salzburg eenendertig treinen worden ingezet. De Oostenrijkse verbinding is niet de eerste vliegtuigroute die door een treindienst wordt vervangen. Vorig jaar nam een trein tussen Amsterdam en Brussel immers ook al de plaats van een route van de Nederlandse luchtvaartmaatschapij KLM in.

Compensaties

De nieuwe treindienst van de Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) tussen Salzburg en Wenen start in de tweede helft van deze maand. De route kan wellicht op heel wat populariteit rekenen. Dat bleek ook al toen tussen beide steden treinen werden ingelegd omdat de landingsbaan van Salzburg Airport een maand lang wegens onderhoudswerken gesloten moest worden.

De treinreizigers krijgen ook vouchers aangeboden voor de restauratiewagen. De reis telt bovendien tevens mee voor het opbouwen van airmiles, terwijl de reizigers ook alle rechten op eventuele compensaties voor gemiste aansluitingen behouden.

Dit laatste is volgens experts een van de grote knelpunten die de concurrentiepositie van de treinen op deze kortere verbindingen tegenover het vliegtuig ondermijnen. De Europese Unie voert momenteel gesprekken om hierover een regeling uit te werken, maar dat heeft tot nu toe nog geen resultaten opgeleverd. De besprekingen zouden na de zomer worden verder gezet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20