AstraZeneca-vaccin beschermt ook ouderen

Het vaccin dat AstraZeneca ontwikkelt in samenwerking met de universiteit van Oxford, zorgt ook voor een immuniteitsrespons in oudere volwassenen. De resultaten van de laatste fase van het onderzoek werden gepubliceerd in The Lancet.

In het nieuws: Het vaccin van AstraZeneca, dat ook in België verdeeld zal worden, wekt ook een sterke immuniteitsrespons op bij ouderen.

Waarom is dat belangrijk? Ouderen, vaak ondervertegenwoordigd in de eerste klinische proeven op mensen, zijn extra kwetsbaar voor Covid-19.

En de andere vaccins? Momenteel is het nog afwachten of het vaccin van Moderna en Pfizer ook zo werkzaam is bij ouderen, al lijkt dat bij die eerste het geval te zijn. Die farmareuzen toonden wel al aan dat hun vaccin 90 tot 95 procent werkzaam is, er is dus goede hoop dat het daar goed mee zit.

Wat is er juist gevonden? Onderzoek in de tweede fase toont dat ouderen net zeer goed reageren op het vaccin. Dat is een uitdaging voor veel vaccinmakers, want geen evidentie. Maar het vaccin van AstraZeneca en Oxford ziet gelijklopende resultaten in beide leeftijdsgroepen.

Hoe werkt het juist? Het vaccin heeft weinig neveneffecten en geeft een boost aan de T-cellen die het virus aanvallen. Dat gebeurt al 14 dagen na de eerste dosis. Een maand na de tweede dosis bent u beschermd tegen het virus. Dat laatste effect konden wetenschappers vaststellen bij 208 van de 209 proefpersonen die het vaccin kregen toegediend.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20