Man achter Pfizer-vaccin verwacht een terugkeer naar het normale leven tegen de winter van 2021

Professor Ugur Sahin, CEO en mede-oprichter van BioNTech, is ervan overtuigd dat we tegen de winter van 2021 opnieuw een normaal leven kunnen leiden. BioNTech werkt samen met Pfizer aan het coronavaccin dat voor 90 procent effectief is.

Er komen almaar meer positieve berichten uit de farmawereld over de ontwikkeling van vaccins. Nadat Pfizer vorige week liet weten dat het vaccin waaraan het werkt voor 90 procent effectief is, kwam de Belgische CEO Bruno Holthof van Oxford University Hospitals zondag met het nieuws naar buiten dat het vaccin van de universiteit in samenwerking met het farmabedrijf AstraZeneca zo goed als klaar is.

Toch zal het nog even duren vooraleer we kunnen terugkeren naar een leven zonder coronamaatregelen. Sahin verwacht dat dat nog zal duren tot de winter van 2021.

Een normale winter

‘Ondanks de positieve berichten over de vaccins kunnen we de situatie deze winter nog niet keren’, zegt hij aan de Britse openbare omroep BBC.

‘Ons doel is om meer dan 300 miljoen dosissen van het vaccin te produceren tegen april’, vervolgde hij. ‘Vanaf dat moment kunnen we een impact hebben op het verdere verloop van het virus.’

Sahin vindt het belangrijk om de immunisaties voor de volgende herfst te voltooien. ‘Ik ben ervan overtuigd dat dit zal lukken. Er zijn verschillende ondernemingen die ons helpen om de productie op te schalen. Een normale winter in 2021 is dus zeker mogelijk.’

De Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci is minder optimistisch. Hij liet vorige week weten dat zelfs wanneer er een vaccin komt het virus niet zomaar zal verdwijnen. ‘Ik betwijfel of we dit gaan uitroeien. We moeten een plan opstellen waarbij we uitstippelen hoe we het virus onder controle kunnen krijgen. Ik ga daarbij uit van een situatie waarin we evolueren van een pandemie naar een endemie’, zegt hij. Bij een endemie blijft de ziekte op zeer laag niveau in de gemeenschap.

Volgens de meest recente cijfers komen er wereldwijd ruim 440.000 besmettingen bij per dag. Het totaal aantal besmettingen is bijna opgelopen tot 54 miljoen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20