Aston Martin rekent op de hulp van James Bond

In No Time To Die, de volgende film rond spion James Bond, zullen vier modellen van de Britse autobouwer Aston Martin hun opwachting maken. Dat heeft de constructeur bevestigd ter gelegenheid van de voorstelling van de resultaten over het derde kwartaal. Naast de klassieke DB5 en V8 Saloon zullen de filmmakers immers ook de beschikking krijgen over de modellen DBS Superleggera en Valhalla. 

Volgens waarnemers vormt No Time To Die, de vijfentwintigste Bond-film, een unieke gelegenheid om deze nieuwe types de nodige extra promotie te bezorgen. Ze voegen eraan toe dat Aston Martin momenteel alle mogelijke hulp kan gebruiken.

Beursintroductie

Aston Martin heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een verlies geleden van 92,3 miljoen pond. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was er nog een winst van 24 miljoen pond. De omzet daalde met 11 procent tot 250 miljoen pond. In de Verenigde Staten stegen de inkomsten weliswaar nog met 2 procent, maar in Groot-Brittannië en de rest van Europa was er een terugval met respectievelijk 22 procent en 17 procent.

Sinds zijn beursintroductie vorig jaar heeft Aston Martin een hobbelig pad afgelegd. Die problemen gingen gepaard met een vertraging van de wereldwijde autoverkoop en de onzekerheid rond de brexit in Groot-Brittannië. Bij zijn beursgang kreeg Aston Martin een waarde opgeplakt van meer dan 4 miljard pond. Dat bedrag is echter momenteel teruggevallen tot minder dan 1 miljard pond.

Andy Palmer, chief executive van Aston Martin, erkende dat de constructeur met moeilijke marktomstandigheden geconfronteerd blijft. Palmer benadrukte daarbij tevreden te blijven over de prestaties van de DB11 en de DBS Superleggera, maar tegelijkertijd wees hij erop dat de Vantage met een krimpende markt wordt geconfronteerd.

‘Hoewel de Vantage erin gelukt is zijn marktaandeel uit te breiden, blijft de vraag onder de oorspronkelijke verwachtingen,’ gaf Palmer toe.

Nieuwe modellen

Neil Wilson, analist bij Markets.com, zegt dat Aston Martin duidelijk rekent op de steun van de Bond-franchise om de verkoop te stimuleren. No Time To Die debuteert in april volgend jaar in de bioscopen.

Aston Martin lanceerde drie jaar geleden een plan dat het Britse merk een nieuwe toekomst moest bezorgen. Daarbij kondigde de constructeur aan over een periode van zeven jaar zeven nieuwe modellen te zullen lanceren.

De Vantage, een tweezitter met een kostprijs van 120.900 pond, is in die reeks het tweede model. De verkoop blijft echter onder de verwachtingen. De markt van de tweezitter-luxesportwagens kent immers een dalende vraag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20