Opnames nieuwe Bondfilm brengen Italiaanse stad 12 miljoen euro op

De productie van de nieuwe film met superspion James Bond zal de Zuid-Italiaanse stad Matera ongeveer 12 miljoen euro opbrengen. Dat heeft Raffaello De Ruggieri, burgemeester van Matera, gezegd. De producenten hebben Matera, gelegen tussen Potenza en Bari, voor een aantal opnames voor de nieuwe film ‘No Time to Die’ gekozen. Daarbij moest echter ook gezorgd worden voor de huisvesting en voeding van ongeveer vierhonderd medewerkers.

Naast die onmiddellijke inkomsten voor de lokale handel en horeca, hoopt Matera bovendien dat de associatie met de film ook een groter aantal toeristen zal aantrekken.

Bijbel

Matera is een stad met ruim zestigduizend inwoners. Haar geschiedenis gaat terug tot de prehistorie. De grotten in de buurt trokken al vroeg bewoners aan. Matera is ook vandaag nog altijd vooral gekend voor zijn oude rotswoningen, die tot het erfgoed van de Unesco behoren.

Met een dergelijk decor kon de stad dan ook al langer op een grote belangstelling van de filmindustrie rekenen. Onder meer vonden in Matera opnames plaats voor de bijbelfilms ‘Il Vangelo secondo Matteo’ van Pier Paolo Pasolini (1964) en ‘The Passion of the Christ’ van Mel Gibson (2004). Matera is dit jaar ook een van de culturele hoofdsteden van Europa.

Burgemeester De Ruggieri voerde echter aan dat de verfilming van ‘No Time to Die’ de stad een ongelooflijke opportuniteit biedt. Ook Ivan Moliterni, hoofd van de lokale filmraad, benadrukte dat Matera over de samenwerking met de producenten van de nieuwe Bond-film bijzonder enthousiast is.

“Dit bewijst dat Matera niet alleen geschikt is voor bijbelfilms, maar ook moderne spionagefilms aankan,” aldus Moliterni. “De stad kan producenten van zowel actiefilms als kostuumdrama’s aanspreken.”

Voor de opnames van ‘No Time to Die’ weren in Matera tweeëndertig verschillende filmsets voorzien. In de stad stond onder meer een achtervolgingsscène met de Aston Martin van Bond op het programma.

Jamaica

Naast Matera zal de bioscoopbezoeker ook opnames uit een tweede Italiaanse locatie kunnen ontdekken. Ook Gravina di Puglia, een stad in de provincie Bari, staat immers in het draaiboek vermeld. Daarnaast zijn er ook opnames in Jamaica, Noorwegen en Groot-Brittannië.

Italië heeft in de geschiedenis van de Bond-verfilming trouwens een prominente aanwezigheid. In eerdere producties kon de spion onder meer worden opgemerkt in Venetië, Rome, Siena, het Comomeer en het Gardameer, Cortina d‘Ampezzo en Sardinië.

Volgens de planning moet ‘No Time to Die’ in de lente van volgend jaar in de bioscoop komen. De film zal ook het laatste optreden zijn van acteur Daniel Craig (51) als James Bond. Voor de verfilming van het verhaal heeft regisseur Cary Fukunaga verschillende locaties gekozen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20