Key takeaways
- Wetenschappers gebruikten röntgenstralen die werden gegenereerd door een krachtige machine van Sandia National Laboratories om een kleine “schijnasteroïde” af te buigen.
- De schijnasteroïde bereikte snelheden van 250 kilometer per uur, vergelijkbaar met een hogesnelheidstrein.
- Kernexplosies zouden het oppervlak van grotere asteroïden kunnen verdampen en ze weg kunnen duwen van de baan van de aarde.
Wetenschappers hebben onlangs een laboratoriumexperiment uitgevoerd waarbij het gebruik van kernwapens om een asteroïde af te buigen werd gesimuleerd. Ze bombardeerden een kleine “schijnasteroïde” ter grootte van een knikker met röntgenstralen die werden gegenereerd door ’s werelds krachtigste röntgenapparaat in Sandia National Laboratories.
De röntgenstralen verdampten het oppervlak van de nagebouwde asteroïde en stuwden hem de andere kant op, waardoor hij in feite een raketmotor werd. De namaakasteroïde bereikte snelheden van 250 kilometer per uur, vergelijkbaar met een hogesnelheidstrein. Dit experiment was het eerste dat voorspellingen bevestigde over hoe röntgenstraling een asteroïde zou beïnvloeden.
Begrijpen van de afbuiging van een asteroïde
Dit concept bouwt voort op het succes van NASA’s DART-missie in 2022, waarbij een ruimtevaartuig met succes een grote asteroïde uit koers bracht. Voor grotere asteroïden, zoals asteroïden die massale uitsterving kunnen veroorzaken, is het misschien niet voldoende om er gewoon een ruimtevaartuig tegenaan te laten knallen.
De theorie suggereert dat een kernexplosie het oppervlak van een asteroïde zou kunnen verdampen, waardoor het van de baan van de aarde wordt geduwd. Deze methode is gebaseerd op het feit dat een groot deel van de energie van een kernexplosie vrijkomt in de vorm van röntgenstraling, die zeer effectief is in het verdampen van materie in de ruimte.
Uitdagingen en implicaties
Hoewel dit concept veelbelovend is, zijn er nog steeds belangrijke uitdagingen te overwinnen. Wetenschappers moeten de verschillende samenstellingen van asteroïden begrijpen en strategieën ontwikkelen om een kernwapen effectief in te zetten zonder de aarde in gevaar te brengen. Het succes van zo’n missie is afhankelijk van het ruim van tevoren detecteren van potentiële bedreigingen, zodat er voldoende tijd is voor planning en uitvoering.
De onderzoekers schatten dat röntgenstraling van een kernwapen van één megaton een asteroïde tot vier kilometer breed zou kunnen afbuigen, ervan uitgaande dat er voldoende voorbereidingstijd is. Hoewel de schaal van een echte missie met een nucleair apparaat ontmoedigend is, biedt dit onderzoek waardevolle inzichten in de potentiële effectiviteit van het gebruik van kernenergie om de aarde te beschermen tegen verwoestende inslagen van asteroïden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!